IRL: konsensuslik otsustamatus pole lahendus (3)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Andres Putting

President Ilves kritiseeris oma eilses kõnes valitsuse töövõimetust, väites, et otsustamine on lubamatult aeglane ja sageli pea võimatu.

Kuna üksmeele otsimine võtab aega, siis soovitas president valitsusel mõningate küsimuste üle hoopis hääletada. Üks küsimustest, milles konsensusele jõutud ei ole, on IRLi liikme Juhan Partsi lähetamine Euroopa Kontollikotta.

IRLi esimehe Margus Tsahkna sõnul ei ole konsensuslik otsustamatus lahendus. Kuigi Tsahkna sõnul tuleb sisulistes poliitilistes küsimustes otsida üksmeelt, peab peaministrile jääma võimalus panna küsimus hääletusele olukorras, kus konsensusele ei jõuta.

«Valitsuse hääletusvõimalust otsuse langetamisel näeb ette ka kehtiv valitsuse tööd reguleeriv seadus,» lisas Tsahkna.

Kultuuriministri ja SDE liikme Indrek Saare sõnul võib presidendi ettepanek esmapilgul tunduda efektiivse lahendusena erimeelsuste lahendamiseks, kuid praktikas tähendaks see kiiret valitsuse lagunemist. Koalitsioonivalitsused saavad kesta ainult nii kaua, kuni suudetakse koos otsuseid langetada ja riiki juhtida ning selle eeldus on tema hinnangul koostöö ja usaldus.

Saare sõnul on konsensuslik otsustamine koalitsioonivalitsuse puhul oluline aluspõhimõte ning eelduseks, et valitsusleppes kirja pandu viiakse ellu. «Luuakse ju koalitsioonivalitsus selleks, et ühiselt riigi arengut planeerida. Teoreetiliselt võib näha ette hetki, kus ühisel kokkuleppel langetatakse erandlik otsus hääletuse teel, aga sel juhul on sellise protsessi kokkulepe ikka konsensuslik.»

Saare jaoks tekitab küsimusi ka see, mis juhtub parlamendis, kui hääletusega valitsusest läbi surutud otsused peaks sinna jõudma. «Kui koalitsioonipartnerid ei suuda saavutada konsensust valitsuses, siis miks võiks eeldada, et konsensust saavutataks koalitsioonipartnerite vahel parlamendis. Seetõttu ongi oluline leida valitsuses ühine arusaam, kuidas erinevaid asju lahendada.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles