Fotod: mõrvas süüdistatav tuli kohtuistungile alkoholijoobes ja väitis, et võttis palderjani (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus täna alanud kohtuprotsess mõrvas süüdistatava Jevgeni Mirontšenko üle jõudis kesta kõigest loetud minutid, kui mehel käed raudu pandi, kuna ta oli kohtusaali ilmunud alkoholi jääknähtudega.

Alles möödunud aasta lõpus enne tähtaega Viru vanglast, kus ta kandis karistust vietnamlaste smugeldamise eest, vabanenud Mirontšenkol tundis kohtusekretär istungi alguses alkoholi lõhnu.

«Ja nüüd järgmine küsimus: millal te viimati alkoholi tarbisite?» uuris kohtunik Merle Parts pärast küsimusi töö- ja elukoha kohta. 

«Täna võtsin palderjani,» vastas mees.

«See ei tekita sellist lõhna,» lausus kohtunik ja lisas: «Kohut saab mõista ainult adekvaatse inimese üle.»

Otse kohtusaalis läbi viidud puhumiskontroll näitas, et mehel on jääknähud, alkoholisisaldus tema väljahingatavas õhus oli 0,06 mg/l kohta. Tingimisi karistust kandva mehe üks tingimusi katseajal oli muu hulgas, et ta ei tarbi alkoholi.

Prokurör Anneli Lumiste leidis, et Mirontšenko on viinud end seisundisse, mis ei võimalda kohtupidamist jätkata. Mirontšenko kaitsja vandeadvokaat Juho-Enn Aule rõhutas, et tegu on väga väikese joobega ning inimene tunneb end normaalselt ja on võimeline aru saama sellest, mis toimub.

Kohtunik otsustas, et Mirontšenko on rikkunud kohtuistungi põhimõtteid ja korda. Kohus määras mehele aresti kolmeks päevaks. Politsei toimetas süüdistatava arestimajja.

44-aastast Maardust pärit Mirontšenkot süüdistatakse 2010. aastal toimepandud mõrvas eriti julmal viisil ja omakasu eesmärgil.

Prokurör Anneli Lumiste selgitas, et nii ohver kui ka süüdistatav olid pärit Maardust, nad suhtlesid ja teadsid üksteist juba varem.

Uudiste arhiivist selgub, et 2010. aasta märtsis leiti Maardus pargist 22-aastase noormehe surnukeha. Ülejärgmisel päeval peeti meedia andmetel tapmises kahtlustatavatena kinni 21-aastane naine ja 38-aastane mees. Kedagi kohtu ette toona ei saadetud.

Prokurör selgitas, et tegu on kriminaalasjaga, kus on vähe otseseid tõendeid – kuigi kokku tuleb kohtusse tervelt 17 tunnistajat, ei ole kedagi, kes oleks tapmist pealt näinud. «Ma möönan, et tõenduslikult on see asi väga keeruline,» tõdes Lumiste. Tegu on vana menetlusega, mille puhul kaaluti isegi uurimise lõpetamist, kuid eelmisel aastal otsustati juhtum siiski uuesti ette võtta.

Lumiste tunnistas, et kuna süüdistatav on katseajal alkoholi tarvitanud, tekib küsimus, kas tema suhtes peaks vahistamist taotlema.

Mirontšenko on saanud 2011. aastal karistada narkokuriteo eest, 2013. aastal mõisteti ta neljaks aastaks ja üheks kuuks vangi orjastamist käsitleva paragrahvi alusel.

Istung jätkub homme, kui süüdistatav on kaineks saanud.

Süüdistus

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Jevgenit 2010. aasta 8. märtsil Maardu pargis oma tuttava 22-aastase noormehe tapmises.

Süüdistuse järgi peksis Jevgeni ohvrit esmalt metallist esemega pea ja keha piirkonda ning seejärel tulistas teda kaks korda – ühel korral selga ning teisel korral kontaktlasuga kuklasse.

Kuriteo motiiviks oli soov saada kindlusfirmalt noormehe elukindlustusraha miljon krooni ehk ligi 64 000 eurot.

Uurimine tuvastas, et Jevgeni oli paar kuud enne kannatanu surma soovitanud tal sõlmida 1 miljoni krooni peale elukindlustusleping, mida viimane ka tegi.

Lepingu järgi oli isikuks, kellele kindlustussumma kannatanu surma korral välja makstakse, Jevgeniga lähedastes suhetes olev 27-aastane naine.

Karistusseadustik näeb mõrvas süüdimõistmisel ette kaheksa- kuni 20-aastase või eluaegse vangistuse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles