IRL ei toeta okupatsioonide muuseumi nime muutmist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonimuuseum.
Okupatsioonimuuseum. Foto: Liis Treimann / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus ei toeta okupatsioonide muuseumi nime muutmist Vabamuks, leides, et see ähmastab muuseumi eesmärki ja ülesannet ega too kaasa külastatavuse suurenemist ja sisulist muutust.

IRLi eestseisusesse kuuluv riigikogu liige Mart Nutt märkis erakonna teatel, et okupatsioonidelt ja inimsusevastastelt kuritegudelt tähelepanu kõrvale juhtides võetakse totalitaarsete režiimide all kannatanud inimestelt võimalus nende kannatuste väärikaks mälestamiseks.

Tema sõnul aitab totalitaarsete režiimide kuritegude teadvustamine kindlustada, et inimsusevastased kuriteod enam ei kordu. «Nii tänased noored kui ka järeltulevad põlved peavad mõistma, et vabadus ja oma riik ei ole iseenesestmõistetavad, vaid neid tuleb pidevalt kaitsta. Okupatsioonide muuseumis eksponeeritavad totalitaarsete režiimide kuriteod aitavad meenutada, kui habras on väikese riigi vabadus,» ütles Nutt.

IRLi eestseisuse hinnangul on okupatsioonide muuseumi populariseerimiseks astutavad sammud tänuväärsed, kuid need ei tohi ähmastada muuseumi esialgset mõtet teadvustada inimestele okupatsioonirežiimide toime pandud kuritegusid.

«Samalaadsed muuseumid kogu maailmas, näiteks holokaustile pühendatud muuseumid, ei muuda oma fookust populaarsuse ja suurema külastatavuse nimel, vastupidi – nende eesmärgiks ongi meenutada ajaloo dramaatilisi sündmusi ning kindlustada, et inimsuse- ja rahvuste vastased kuriteod kunagi ei korduks,» märkis Nutt.

Okupatsioonide muuseum teatas veebruari keskel, et järgmisel aastal suletav muuseum avatakse Vabamuna 2018. aasta jaanuaris ehk vahetult enne Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Kui praegu keskendub muuseum okupatsiooniajale ja kannatustele, siis pärast ümberehitust on muuseumis kavas vabaduse kaotuse kõrval käsitleda ka vastupanuga seonduvat ja vabaduse taastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles