Simson on valitud. Kuidas vastaspooled edasi käituvad? (5)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson valiti kõige kiuste keskfraktsiooni juhiks tagasi.
Kadri Simson valiti kõige kiuste keskfraktsiooni juhiks tagasi. Foto: Erik Prozes

Eile valiti Keskerakonna riigikogu fraktsiooni juhiks taas Kadri Simson ning see on välja vihastanud erakonna keskkontori.

Vesteldes Simsoni pooldajatega selgus, et juba aprillis on keskkontoril plaanis arutada riigikogu fraktsiooni nõunike personaalküsimusi ehk «kooskõlastada fraktsiooni nõunikke erakonna juhatusega». Riigikogu liikme Toomas Vitsuti sõnul polevat erakonna peasekretär Priit Toobal rahul nende tööga. Vitsuti hinnangul olid nõunikud hääletamisel korrektsed ega kaldunud kummagi kandidaadi poole. Kuna erakonna juhatusel pole voli fraktsiooni nõunikke määrata või lahti lasta, peab Vitsut algatust lihtsalt kiusu ajamiseks.

Kui riigikogus jäävavad Keskerakonna keskkontori käed lühikeseks, siis all-linnas on lood teised. «Üks inimene lasti selle pärast lahti, et kui meil oli Kesklinna piirkonna konverents, siis ta tahtis kandideerida. Teda ähvardati, et kui ta kandideerib juhatusse, siis kaotab töökoha. Pärast juhatusse kandideerimist kutsuti ta ülemuse juurde ja öeldi, et tuleb lahkuda,» selgitas Vitsut.

Pereliikmete ähvardamine

«Meie tegeleme veel iluuisutamisega, aga vastasmeeskond tuleb väljakule hokikeppidega.»

Tähelepanuväärne on aga see, et täpselt samasugust ähvardamist kasutati Postimehe andmetel ka tänase hääletuse puhul. Süsteem oli lihtne: Simsoni toetamine maksab pereliikmele töökoha. «Üldiselt on asi nii, et meie tegeleme veel iluuisutamisega, aga vastasmeeskond tuleb väljakule hokikeppidega ja ütleb, et nemad mängivad hokit,» ütles Simson toimunut kommenteerides.

Ja just siit koorub välja põhjus, miks soovis Simson vahetult enne hääletuse algust muuta fraktsiooni juhi ametiaja pikkust ühelt aastalt kolmele aastale. «Tegin seda selleks, et kaitsta kolleege – et neid jõuliselt ei mõjutataks,» põhjendas ta oma käiku. Kuna Heimar Lenk väljastas Simsoni ideed kuuldes «kõvahäälse verbaalse rünnaku», loobus Simson ametiaja pikendamise plaanist.

Mis saab Savisaarest?

Ja see toobki meid tagasi selle juurde, mida erakonna eri leerid tulevikus ette võtavad. Veidi vähem kui aasta pärast ootavad taas ees fraktsiooni juhi valimised. Nagu teada, võib iga fraktsioon enda hulgast liikmeid välja arvata. Seda tehakse näiteks juhul, kui inimene on eksinud eetiliste põhimõtete vastu või hääletanud teisiti, kui kokku lepitud.

Keskerakonna puhul on olemas ka pretsedent: 16 aastat tagasi visati fraktsioonist välja Tõnu Kauba. Ta hääletas kindralleitnant Johannes Kerdi kaitseväe juhataja ametist vabastamise poolt, kuigi erakond oli sellele vastu. Toona väitis Kauba, et vajutas valet nuppu kogemata.

Kas 16 aasta tagune olukord võiks nüüd korduda? Täna ütles Simson, et ta ei kavatse kedagi fraktsioonist välja arvata.

Aga tõsi on ka see, et tuleviku ennustamine on võimatu. «Aasta tagasi hoidsime kõik pöialt Savisaarele, et ta tuleks koomast välja. Me ei tea, mida toob järgmine aasta ja mul pole hirmu tuleviku ees,» ütles ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles