Pähklikattes pikkpoiss

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

4 portsu

¾ dl seedermänniseemneid
½ dl heledaid rosinaid või kuivatatud jõhvikaid (soovi korral)
1–1 ½ dl kuuma vett
4–5 viilu palakesteks rebitud röstsaia (lõika enne servad ära)
¾ dl piima
1 suurem lahtiklopitud muna
250–300 g veisehakkliha
250–300 g seahakkliha (või mõlema asemel 500–600 g seguhakkliha)
1 tl soola
0,5 tl purustatud pipart
2 sl oliiviõli
2 dl riivitud juustu
u 100 g õhukesi peekoniribu (soovi korral)

Kuumuta ahi 210 kraadini. Puista seemned ahjuplaadile ja rösti neid ahjus u 2 minutit, jäta jahtuma. Lase rosinatel kuumas vees paisuda (u 10 minutit) ning nõruta sõelal. Puista saiatükid suuremasse kaussi ning vala peale piim.

10 minuti pärast purusta sai kahvliga puderjaks massiks. Klopi hulka muna. Lisa hakkliha(d), rosinad või jõhvikad, sool, pipar, 3 sl seedermänniseemneid, 2 sl õli ning ¾ juustust. Sega ühtlaseks (ära üle sõtku, siis ei jää pikkpoiss mahlane!).

Määri ahjuplaat õliga ning vormi massist umbes 13 x 20 suurune pikkpoisipäts. Vajuta pätsi keskossa pöidlaga pikisuunas 3 augukest (sinna koguneb lihast väljuv mahl, mis hiljem taas rooga imbub).

Aseta pätsikese alla või peale soovi korral peekoniribad, puista peale ülejäänud pähklid ja juust. Küpseta pikkpoissi ahjus u 25–35 minutit. Lase 10 minuti jagu taheneda.

Juurde sobib pakkuda kohvikoore ja ohtra võiga valmistatud kartuliputru, võis praetud beebiporgandeid sörtsukese mee ja pisukese kuivatatud mündiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles