Keskerakondlasi jätavad Savisaare seosed Panamaga külmaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar saabus rongiga Venemaale.
Edgar Savisaar saabus rongiga Venemaale. Foto: Jaanus Piirsalu

Keskerakonna tippe näib Panama lekete seos erakonna juhi Edgar Savisaarega vähe huvitavat, keegi ei tea kahtlustustest väidetavalt midagi. Ilmselt ei võeta teemat arutlusele isegi tuleval nädalal juhatuse koosolekul, sest käsil on põletavamaidki küsimusi.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles, et kõigepealt seab ta küsimuse alla, kas Edgar Savisaarel üldse on seotus offshore-firmaga Panamas.

«Ma ei ole nende Panama dokumentidega tõesti tutvunud,» nentis ta. «Savisaare küsimus on üldse nii üle võimendatud, seal on juba nii palju arvamusi öeldud, et minu isiklik arvamus mingit värvi eriti ei anna.»

Karilaiu selgitusel on taunitav igaüks, kes kasutab skeeme selleks, et mitte maksta riigile makse või varjata oma tulu. 

«See printsiip kehtib kõigi kohta. Siin ei saa erandeid teha,» lausus ta. «Kõik ootavad ja suure tõenäosusega siin midagi saladusse ei jää. Kui siin teistes riikides on juba ka peaminister tagasi astunud, siis on selge, et see on meie väikesele ühiskonnale ainult kasuks võimalikult kiiresti välja selgitada nende isikute ring, kes on sellega seotud.»

«Savisaare küsimus on üldse nii üle võimendatud, seal on juba nii palju arvamusi öeldud, et minu isiklik arvamus mingit värvi eriti ei anna.»

Teine aseesimees Olga Ivanova rõhutas, et see ei ole tõestatud fakt, et Keskerakonna juht Edgar Savisaar Panama offshore-firmat rahapesuks kasutas.

Poliitik lisas, et tal ei ole teavet ega tahtmist kommenteerida seda, kes kelle kaudu on laenu saanud. «Rõhutan, et minul puudub informatsioon, mille alusel saaksin midagi kommenteerida,» sõnas ta.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf tõdes, et tema ei arva sellest teemast praegu midagi. «Enne kui ma ühtegi paberit pole näinud, ei saa ma mitte midagi arvata,» rõhutas ta ja lisas: «Kas keegi on veel näinud ühtegi paberit? Ei ole näinud, ei ole kuulnud.»

Klandorf usub, et praegu on veel vara teemat kommenteerida, kui ei ole teada, mis on toimunud ja kas see oli ebaseaduslik. «Kui kaitsepolitsei teab, siis on õigem nende käest küsida. Prokuratuur ju ütles, et nemad teavad. Siis rääkigu!» lisas Klandorf.

Endine keskerakondlane, nüüdne Reformierakonna liige Ain Seppik nentis, et tema pojad tegutsesid tõesti Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõttes Primelight Overseas Holding Ltd ja selle Eesti tütarfirmas OÜ Bravotex, kuid ta ei ole teemaga täpsemalt kursis.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige ja partei juhatusse kuuluv Enn Eesmaa ütles samuti, et tal ei ole praegu midagi kommenteerida. «Kui keegi teab mingisugust seost, siis neid inimesi on ju Eestis ilmselt äärmiselt vähe, kui neid üldse on,» rääkis ta ja möönis, et tema nende sekka kindlasti ei kuulu.

Tema arvates on kahtlustused kindlasti tekitanud mingit kahju ka juba erakonnale.

«Esimene ports, mis on välja tulnud, ei pruugi sugugi jääda viimaseks. Need on loomulikult olulised asjad. Kõik, mis aitab ühiskondi puhastada, on teretulnud,» märkis Eesmaa.

Eesmaa tõdes, et ilmselt reedesel Keskerakonna juhatuse koosolekul Panama küsimus arutlusele ei tule. «Ma olen kindel, et meil on teisi pakilisemaid probleeme, mis on seotud meie aukohtu ja nende teemadega, nii et hakata seal Panama lekkeid arutama, on pehmelt öeldes liiga vara,» lausus ta. 

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk nädalavahetusel Postimehele lubatud vastust ei saatnud.

Politoloog Tõnis Saarts nentis, et see, et Keskerakond niisuguseid teemasid eriti ei kommenteeri või keegi ei astu tagasi ega vabanda, ei ole kellelegi uudis. «See on niivõrd enesestmõistetav,» tõdes ta.

«Kuna Savisaar on juba varem asetanud end väljapoole Eesti õiguskorda, siis ei ole ju kellelgi enam põhjust imestada, kui tekib uusi kahtlustusi tema seaduste rikkumise kohta,» nentis ka Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop.

Reedel Äripäevas ilmunud loos kirjutati, kuidas Panama kaudu pesti Savisaare raha puhtaks. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kommenteeris pärast artiklit, et avaldatus ei ole nende jaoks midagi uut.

«Kõnealune skeem on osa rahapesu kriminaaluurimisest, mis alustati 2011. aastal. Tänavu märtsis esitati Edgar Savisaarele kuriteokahtlustus suures ulatuses rahapesus ning see kriminaalmenetlus liideti altkäemaksu võtmist käsitleva uurimisega,» lisas Evestus.

Kahtlustuse kohaselt kasutati 2009. aastal Panamas registreeritud firmat Pipa Business Corporation selleks, et legaliseerida Ain Seppiku poegadelt Sulevilt ja Siimult saadud laenu. Kriminaalmenetlus puudutab ka Panama firmat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles