Venemaa Kingissepa elanikud soovivad loobuda eesti kommunisti nimest (7)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa linn Jamburg kannab aastast 1922 nime Kingissepp.
Venemaa linn Jamburg kannab aastast 1922 nime Kingissepp. Foto: Alo Lõhmus

Venemaal Leningradi oblastis asuva Kingissepa elanikud soovivad loobuda eesti kommunisti järgi pandud linna nimest ning võtta taas kasutusele ajalooline nimi Jamburg.

Kingissepa elanikud moodustasid algatusrühma, et alustada linna nime muutmise protseduur, kirjutab Sankt-Peterburskije Vedomosti.

Linna nime muutmisele on kohalike elanike seas nii tuliseid pooldajaid kui ka vastaseid. Kohalikud kommunistid korraldasid hiljuti Viktor Kingissepa monumendi juures meeleavalduse senise nime toetuseks ja lubasid jätkata võitlust nime säilimise eest.

Jamburgi nime pooldaja, kohalik etnograaf Andrei Beloborodovi sõnul on Kingissepp linna jaoks absurdne nimi, kuna Viktor Kingissepal pole teadaolevalt linnaga kunagi mingit seost olnud. «Linnas on vähe inimesi, kes üldse teavad, kes Viktor Kingissepp oli. Miks kannab vana vene linn eesti revolutsionääri nime?» küsis Beloborodov.

Venemaal oli ajalooliste linnanimede taastamise buum 1990. aastate alguses, kui näiteks Leningrad nimetati ümber Peterburiks. Jamburgi linna nime taastamine oli päevakorras 1993. aastal, kui linnas toimus ajaloolise nime taastamise teemal referendum. Tookord pooldas nimevahetust vaid 10 protsenti hääletanutest ja linna nimeks jäi Kingissepp.

Peterburi kohanimede komisjoni liige Andrei Rõžkov selgitas, et linna nime muutmine on Vene Föderatsiooni seaduste alusel täiesti võimalik. Selleks tuleb kõigepealt teavitada kohalikke elanike nimemuutmisplaanidest, uurida välja kohalike elanike arvamus selles küsimuses ning koostada kalkulatsioon nime muutmisega seotud kuludest. Nime muutmise detailid on jäetud seadusega omavalitsuse korraldada.

Põhja-Venemaal polaarjoone taga juba asub üks Jamburg, kuid samanimelise linna olemasolu ei ole takistuseks, kuna seaduste järgi ei tohi olla sama nimega kohti ühes haldusüksuses. Kuna Leningradi oblastis rohkem Jamburgi nimelisi kohti ei ole, siis seoses sellega takistusi ei ole.

Jamburg sai nimeks Kingissepp 1922. aastal, kui nõukogude võim linna ümber nimetas.

Nõukogude okupatsiooni ajal aastatel 1952-1988 kandis Kuressaare nime Kingissepa.

Viktor Kingissepp oli Eesti Kommunistliku Partei üks loojatest. Pärast Vabadussõja lõppu läks ta Venemaale, kust ta suunati Eestisse tagasi kommunistliku agitatsiooniga tegelema. Kaitsepolitsei tabas Kingissepa 3. mail 1922 ja samal öösel ta hukati sõjaväe välikohtu otsusega süüdistatuna riigikukutamises.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles