Rõivas palus koalitsioonikaaslastelt trahvieelnõu läbikukkumise pärast vabandust (22)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Elmo Riig / Sakala

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas palus täna valitsuse istungil koalitsioonikaaslastelt vabandust trahviühiku kahekordistamise eelnõu läbikukkumise pärast eilsel riigikogu istungil.

«Eelnõu läbikukkumine oli minu jaoks halb üllatus, olin kindel, et meil on seaduse vastuvõtmiseks vajalikud hääled koos. Seetõttu palusin oma kolleegilt, justiitsminister Urmas Reinsalult ning kõigilt teistelt koalitsioonipartneritelt vabandust, et kokku lepitud eelnõu jäi seadusena vastu võtmata,» ütles Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

Peaminister märkis, et paar inimest jäid küll lennukiaegade tõttu istungile tulemata, kuid see pole põhiküsimus, sest koalitsioonil oleks pidanud vajalikud hääled koos olema, aga ei olnud.

Valitsusjuhi hinnangul on trahviühiku tõstmise eelnõu ümber tekkinud kära tugevalt üle dramatiseeritud.

«Menetlejatel on suur kaalutlusõigus ja võimalike maksimummäärade tõstmine ei tähenda seda, et kõik trahvid oleks automaatselt kaks korda tõusnud. Alates praeguse trahviühiku kehtestamist on Eestis keskmised sissetulekud üle kolme korra kasvanud. Asja mõte on karistada karmimalt paadunud rikkujaid, näiteks neid, kes sõidavad järjekindlalt purjus peaga,» rääkis Rõivas.

Ta lisas, et õigusrikkumine ei ole inimõigus ja kui rikkumine on piisavalt raske, peab õiguskaitseorganitel olema võimalus adekvaatselt trahvida.

Rõivase sõnul ei vasta tõele jutt, nagu oleks trahvide tõstmise eesmärk riigieelarve täitmine. «Rahandusministeerium on prognoosinud, et trahviühiku kahekordistumisel ei laeku riigieelarvesse trahve mitte kaks korda, vaid kümme protsenti rohkem,» märkis ta.

Rõivase sõnul ei saa eilse hääletuse põhjal öelda, et eelnõu kukutati teadlikult riigikogus läbi. «Kui mõni erakond oleks eelnõu teadlikult läbi kukutanud, oleks teine asi, aga tegemist oli halbade juhuste kokkulangemisega. Tõsi paar inimest Reformierakonnast hääletas lubatust erinevalt. Kuid koalitsioonil on olemas 51 inimest, kes oleks olnud valmis eelnõu poolt hääletama. Paar inimest ei jõudnud hääletamise ajaks saali, kuna nad jõudsid hilisema lennuga tagasi,» rääkis Rõivas.

Ta lisas, et koalitsioonil juhtub ikka tööõnnetusi.

Reinsalu ei pea eelnõu vastaste argumente veenvaks

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu märkis, et koalitsioonisiseste trahvieelnõu kriitikute argumendid ei ole tema jaoks veenvad.

«Reformierakonna fraktsiooni liige Igor Gräzin põhjendas oma vastuseisu vabadusega, aga iga vabadus on vastutus. Ei saa olla vabadust varastada, vabadust purjuspäi ringi sõida, vabadust koeri piinata. Vabadused teostuvad siis, kui ühiskonnas on tagatud inimeste õiguste kaitse,» lausus Reinsalu.

Justiitsministri sõnul tuleb trahvide küsimuses konsulteerida parlamendifraktsioonidega ja vaadata, kuidas minna edasi.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles