Rohelised: lapsetoetuste kolmekordistamine on võimalik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Mihkel Maripuu

Erakonna Eestimaa Rohelised eestkõneleja Toomas Trapido arvates on lapsetoetuse kolmekordistamine võimalik, kuid küsimus on vaid, et kui kiiresti seda teha ja mida teha teiste toetustega, mis võivad suurendamist vajada.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond avalikustas eile perepoliitika programmi, mille keskne lubadus on lapsetoetuse kolmekordistamine – kuus makstakse lapsele 60 eurot.

Erakonna Eestimaa Rohelised eestkõneleja Toomas Trapido hinnangul on idee hea ja see oleks keskmise majanduskasvu korral juba aastal 2012-2013 teostatav, kuigi samas tähendaks see, et ülejäänud toetusi, pensioneid ja riigivalitsemise kulusid ei tohiks tõsta.

Trapido arvutuste kohaselt vajaks suurem lastetoetus umbes kahe miljardi krooni ehk 130 miljoni euro suurust rahaeraldust, mis ongi prognooside kohaselt 2012. aasta riigieelarves see lisasumma, mida on võimalik kasutada. 

Nii peab Trapido sotside plaani realistlikumaks nelja aasta kontekstis.

«Soovin aga rõhutada toimetulekupiiri tõstmise vajadust, mis on samuti ajale vägagi jalgu jäänud,» toonitas Trapido teisigi murekohti. «Toimetulekupiiri tõstmine 50-70 protsendini miinimumpalgast võiks olla tulevase riigikogu konsensuslik otsus.»

 Trapido hinnangul tuleks lastetoetust automaatselt maksta kõigile lastele ja vaja pole eraldi avalduste vms süsteemi.

«Pigem automaatselt ja kõigile, sest laps on laps. Ainult sel juhul kui on väga põhjendatud kahtlused ja tõendid, et raha ei kasutada mingilgi kujul lapse heaks, võib mõelda teistsugustele menetlustele,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles