Eesti Energia juhile kuuluvas Saaremaa Ökokülas väärkoheldi loomi (3)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti mägiveis.
Šoti mägiveis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Energia juhile ja Eesti ühele suuremale lambakasvatajale Hando Sutterile kuuluvates AS-is Saaremaa Ökoküla lammaste ja MTÜ-s Ökoabi šoti mägiveiste eest hoolt kandnud neli töötajat lahkusid päevapealt töölt.

Möödunud nädala algul leidis üks kohalik elanik Lümanda piirkonnas Kuusnõmme karjamaalt kuus surnud šoti mägiveist, kirjutab Meie Maa. Nad veeti sealt ära lauda juurde. Ühele loomale tuli teha hädatapp, sest tema seis oli ebapiisava söötmise tõttu niivõrd hull.

«Etteotsa võetakse juhte, kes loomakasvatusest midagi ei jaga, ja neid, kes igapäevaselt loomadega ei tegele. Meist sõideti lihtsalt üle,» rääkis üks endistest Saaremaa Ökoküla töötajatest, kes koos kolme kolleegiga sel esmaspäeval töölepingu erakorraliselt üles ütles.

«Loomi peetakse ainult toetuse pärast ja maid pole 15 aastat uuendatud, sööt on väga vilets ning tehnikat pole. Kui tehnika rentida ja raha on maksmata, siis ei ole ka inimesi, kes tööd teeksid,» lausus endine töötaja.

Hando Sutteri sõnul tegeleb nimetatud ettevõtete igapäevase juhtimisega juhatuse esimees Meelis Laido. «Tema vastab ka ettevõtete nimel küsimustele,» piirdus Sutter.

Saaremaa veterinaarkeskus kinnitas, et farmis ei peeta loomi õigesti.

Loe täispikka artiklit Meie Maast.

Hando Sutter:

Olen Saaremaa Ökoküla ASi omanik alates 1999. aastast. 2014. aastal ja 2015. aasta suve jooksul kadus karjamaadel teadmata asjaoludel ettevõtte lambakarjast suurel hulgal lambaid, kokku üle 1000 looma. Eelmisel suvel ametisse asunud Saaremaa Ökoküla ASi juht Meelis Laido asus juhtunut uurima ning kuna asjaolud olid segased, tegi ta 2015. aasta lõpus politseile avalduse asjaolude väljaselgitamiseks. Ühe versioonina kontrolliti ka ettevõtte töötajate seotust loomade kadumisega.

Tänaseks on selgunud mitmeid asjaolusid, mis annavad alust kahtlustada endiste töötajate hoolimatust ja ebaausast käitumist tööandja suhtes, millega on põhjustatud ettevõttele olulist kahju. Kahtlustest ajendatuna tegi ettevõtte juht 17. aprillil endisele farmi juhatajale ülesandeks oma töö uuele farmi juhile üle anda. Sellest aga farmi juhataja keeldus. 25. aprillist on endise farmi juhatajaga tööleping lõpetatud ning ametis on uus meeskond. Koos farmi juhatajaga lahkus lisaks kolm töötajat.

Asjaolude selgitamiseks on uurimist läbi viimas politsei. Kuna uurimine käib, ei ole võimalik täpsemalt avalikult juhtunu detaile kommenteerida.

Kinnitan, et ettevõtte juhtkond teeb koostööd politseiga ning on äärmiselt tõsiselt suhtunud Saaremaa veterinaarkeskuse ettekirjutustesse. Tänaseks on Saaremaa Ökoküla loomadele tagatud piisav sööt ja muu vajalik loomade heaolu tagamiseks.

Kui politsei on uurimise lõpetanud, saame selle loo asjaoludest lähemalt rääkida ka avalikkusele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles