Savisaar näeks Toobalit meelsasti kaitsepolitsei juhina (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Toomas Huik / Postimees

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar näeks kriminaalkorras süüdi mõistetud Priit Toobalit meelsasti kaitsepolitsei (kapo) peadirektorina.

Savisaar viitas neljapäeva õhtul Tallinna Televisiooni saates TeleTallinn Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poliitiku Ken-Marti Vaheri öeldule, et Savisaar paneks võimalusel Toobali kapo peadirektoriks, lausudes, et Toobalist võiks selles positsioonis rääkida hea meelega.

«Ma mõtlen tõsiselt selle peale ja küll kunagi elus tuleb ka see moment kui mul tuleb kapo juhti aidata paika panna, nii et miks mitte,» rääkis Savisaar. «Toobalist selles positsioonis võiks rääkida hea meelega, sest täna on veel üks tähtis päev. Täna hakkasid kehtima Toobali volitused erakondade rahastamise järelevalve komisjonis. Nii, et ta valmistab end ette ka selleks Ken-Marti Vaheti kuulutatud ametikohaks.»

Riigikohtu kriminaalkolleegium leidis eelmise aasta novembris, et keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi on süüdi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, samuti panid Priit Toobal ja Keskerakond toime ametialase võltsimise.

Kriminaalkolleegiumi hinnangul tegid maakohus ja ringkonnakohus õigesti kindlaks, et Toobal võltsis Keskerakonna huvides kokku viis kassa sissetuleku orderit, võimaldamaks Keskerakonnal kasutada tuvastamata päritoluga sularaha. Võltsitud orderid olid vajalikud, näitamaks, et teadmata allikast pärinev sularaha, mille Toobal erakonna kassasse maksis, on füüsilistelt isikutelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta. Anonüümsed annetused oleks Keskerakond pidanud seaduse kohaselt annetajale tagastama või riigieelarvesse kandma.

Kuna Toobal pani dokumendi võltsimise toime Keskerakonna peasekretärina Keskerakonna huvides, tunnistati selles kuriteos süüdi ka Eesti Keskerakond kui juriidiline isik.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles