Kaljurand: erakonda astumine annaks totra signaali (2)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand ja Taavi Rõivas.
Marina Kaljurand ja Taavi Rõivas. Foto: Sander Ilvest

Presidendiks pürgiv välisminister Marina Kaljurand ütles, et ei kavatse Reformierakonnaga ühineda, sest valimiste eel annaks see totra signaali.

Eile Reformierakonna fraktsiooniga kohtunud Kaljuranna sõnul sujus kohtumine hästi, õhkkond oli positiivne ja küsimused asjalikud. Varem on erakonnast olnud kuulda nurinat, et Kaljurannale on antud partei poolt küll ministrikoht, kuid erakonnaga pole ta liitunud. On see jätkuvalt teemaks?

«Muidugi on Reformierakonna liikmed küsinud selle kohta, kas ma kavatsen valitsuse liikmena astuda ka erakonda. Nad peavad seda loomulikuks ja see on minu jaoks täiesti arusaadav, et Reformierakonna valitsusdelegatsioonis vastutust kandvalt poliitikult oodatakse ja soovitakse ka erakonnaga liitumist,» tunnistas ta.

Kaljuranna sõnul tegi erakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas talle vastava ettepaneku eelmisel suvel. «Täna, kui ma olen avaldanud valmisolekut presidendiks kandideerida, ei ole erakonda astumine mõistlik, see ei käi presidendi institutsiooniga kokku ja annaks totra signaali,» ütles ta.

Kaljurand kohtub huvilistega laupäeval Võru kultuurimajas Kannel, enne seda külastab ta Tartut ja Põlvamaad. «Osa visiidist, sealhulgas kohtumised Eesti Maaülikoolis ja Tartu Ülikoolis, leppisin kokku mitu kuud tagasi ehk enne seda, kui andsin nõusoleku kandideerimiseks, ning mõned kohtumised lisandusid minu enda initsiatiivil seoses presidendivalimistega,» lausus ta.

«Olen alati pidanud väga oluliseks kohtumisi Eesti inimestega ja kohalike juhtidega. See annab võimaluse kuulata ära inimeste mured ja arvamused ning selgitada, miks mingisugused poliitilised otsused on vajalikud ning mida nad endaga kaasa toovad. Ma tunnen end inimeste keskel hästi, mulle on alati meeldinud suhelda inimestega – olen seda teinud aastakümneid diplomaadina nii Eestis kui ka välismaal. Seda ma ei varja,» rääkis Kaljurand.

Ta nentis, et täpsemad kampaaniaplaanid pole veel selged. «Püüan välisministri ameti kõrvalt jõuda lähikuudel võimalikult palju suhelda Eesti inimestega, täpsed plaanid alles kujunevad. Ma ei tee seda välisministri töö arvelt. Täna olen ma välisminister ja teen kõik, et olla Eestile väga hea välisminster,» sõnas Kaljurand.

«Olen välisministrina näiteks lähima kuu jooksul valdava osa aja Eestist ära välislähetustes. Ma ei usu, et need asjad üksteist segama hakkavad, pigem vastupidi – poliitiku töö on kandideerida ja pälvida selle käigus inimeste usaldus, samuti saada aru ja olla kursis sellega, mis inimestele korda läheb, muret teeb ja püüda neid muresid lahendada,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles