Galerii: Piusal valmis kaasaegne piirivalvekordon (2)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kagu-Eestis Võmmorski külas sai valmis Piusa piirivalvekordoni uus kaasaegne kordonihoone, millest saab Eesti maismaapiiri valve üks olulisi tugipunkte.

Täna uut hoonet ajakirjanikele tutvustanud Piusa piirivalvekordoni ülem Valmar Hinno rääkis, et tööde käigus lammutati olemasolev amortiseerunud kordonihoone ning selle asemele ehitati sama koha peale uus.

Kuigi hoone on veel ametlikult avamata ja osa mööblit on veel komplekteerimata, töötavad piirivalvurid juba uues majas. Uus hoone kasutab kaasaegseid küttelahendusi ning selle ülalpidamiskulud on varasema hoonega võrreldes tunduvalt madalamad.

Põlva- ja Võrumaa piiril asuv hoone valmis aastaga, ehitustööd algasid mullu märtsis ning  hoone nurgakivi paneku tseremoonia toimus mullu juunis. Piusa piirivalvekordon oli seni viimane amortiseerunud ja vananenud kordonihoone idapiiril, uue hoone valmimisega on nüüdsest kõigil idapiiri valvajatel kaasaegsed elamistingimused.

Lisaks piirivalvurite tööruumidele on uues kordonihoones söökla, kaasaegsed eluruumid, kööginurk, arestikambrid kinnipeetutele, saun ja jõusaal.

«Salakaubavedajad on üldjuhul heas füüsilises vormis. Üks sigaretikast kaalub 12 kilogrammi ja tavaliselt veab üks salakaubavedaja korraga kolme sigaretikasti ehk 35-36-kilogrammist koormat. See eeldab head füüsilist vormi, seega peab ka piirivalvur olema salakaubavedajaga hakkama saamiseks heas vormis,» selgitas Hinno jõusaali vajalikkust.

Eraldi hoone on ehitatud piirivalvekoerte jaoks. Selles asub koerte jaoks kümmekond kambrit, millest iga juures on ka õues ka väike jalutushoov. Koertehoones on ka spetsiaalsed duširuumid, mis on mõeldud patrullist naasvate koerte pesemiseks

Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus on kokku enam kui 2500 ruutmeetrit. Uue kordoni arhitekt on Magnar Meinart, ehitusprojekti koostas AS Amhold ning hoone ehitas AS Nordecon.

Piusa kordon saab muuhulgas olema üheks baasiks ka piirivalve eriüksusele.

Uue piirivalvekordoni rajamine läks kokku maksma 4,6 miljonit eurot, millele lisandus käibemaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles