Ekspert: bänner kodulehel varjab infot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Riigiasutuste veebide tase liigub üldiselt paremuse suunas, kuid vahel püütakse liialt palju infot panna esiküljele või peita infot bännerite taha, leidis internetiturunduse agentuuri Dreamgrow Digital juht Priit Kallas.

«Bännerite kasutamine on hea moodus nendel oleva info varjamiseks. Kasutajad on harjunud, et bänneritel ei ole olulist infot ja seetõttu ignoreerivad neid,» leidis Kallas. Seetõttu tuleks tema arvates oluline info esitada lühikese selgitava tekstina.

Teiseks soovitab ta riigiasutustel veebikülgedel suuremat teksti kasutada. «Kasutajate monitorid üha suurenevad ja seega peaks arvestama kujunduse loomisel, et tekstisuurus ei jääks alla kriitilise piiri,» sõnas ta. Viimati värskenduse saanud riigiasutuste kodulehtedel oli põhiteksti esitamiseks enamasti 12-punktine kiri. «Selles osas on minu arust hästi talitanud politsei.ee, mis kasutab valdavalt 13-punktist kirja, ja halvaks näiteks president.ee, mille kirja suuruseks on 11.»

Maanteeameti lehe puhul kritiseeris ta info kaheks tulbaks jagamist. «See võib kasutajates segadust tekitada, kuidas soovitud infoni jõuda. Tore lahendus on paremas tulbas olev statistika kild. Soovitaksin sellele lisada otseviite konkreetsete andmete põhjalikumale vaatele,» märkis Kallas.

Valitsuse lehe kujundus pidas ta küllaltki maitsekaks. «Samuti on mõeldud vaegnägijatele, kes võivad vajada lugemiseks suuremat teksti, see teave on aga sellises kirjas, et vaegnägijal võib tekkida probleeme selle leidmisega,» tõdes ta.

Politsei kodulehel pidas ta suurepäraseks lahenduseks võimalust avalehel valida teenuseid ja nõuandeid, kui see info on ajas muutuv. «Lehel olevad rippmenüüd on kohati väga pikad ja selliste nimekirjade haaramine on kasutajatele raske. Otsing annab välja koodijuppe ja tulemustes navigeerimine on segane,» kritiseeris ta teisalt. «Mõnusalt ülevaatlik oli Google Mapsile ehitatud kontaktinfo «leia meid». Suur osa lehe nähtavamast alast on kaetud ilusa pildiga, mis ei ole kuigi infotihe.»

Riigikontrolli uus leht paistab Kallase hinnangul silma kujundusega, kus hele tekst on tumedal tasutal. «Mulle tundub hea lahendusena see, et sisulehtedel on pikemad tekstid siiski must-valgel. Tume avaleht koos paljude liikuvate bännerite ja avalehe liikuva pildiga jättis natuke segase mulje,» arvas ta. Lisaks peaks tema arvates olema avalehel esmase info hulk väiksem ning liikuvaid asju vähem.

«Presidendi koduleht on visuaalselt nauditav. Kohati on tekst menüüdes väikesevõitu, mõningatel lehtedel on antud võimalus teksti suurust ise muuta,» kommenteeris Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles