Savisaare kriminaalasja materjalid jõudsid kaitsjateni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Sander Ilvest

Riigiprokuratuur saatis ametist kõrvaldatud Tallinna linnapea Edgar Savisaare kriminaalasja materjalid täna kaitsjatele tutvumiseks.

Kaitsjad saavad toimikuga tutvuda 28. juunini, mis on tavapärasemast pikem aeg. Seadus näeb tutvumiseks ette kümme päeva (enne kui prokurör süüdistuse kohtule edastab) ning kui kaitsjad soovivad seda aega pikendada, tuleb esitada taotlus. Seekord tegi prokuratuur erandi ning määras ise pikema aja. 

«Nüüdseks oleme kõik eeluurimisel kogutud tõendid teinud kaitsjatele kättesaadavaks. Arvestades kriminaalasja mahtu on kaitsjatel võimalik esitada taotlusi kuni 28. juunini,» kinnitas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kokku on Postimehele teadaolevalt toimikus 28 köidet. 

Edgar Savisaarele on esitatud kahtlustus neljas altkäemaksu võtmise episoodis, suures ulatuses rahapesus ning Keskerakonnale suures ulatuses keelatud annetuse vastuvõtmises.

Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar MTÜ-le Eesti Keskerakond suures ulatuses keelatud annetusi ning Keskerakond omakorda võttis selle vastu. Keelatud annetuse kahtlustus on seotud ühe uuritava altkäemaksu episoodiga.

Samuti esitati Edgar Savisaarele kahtlustus suures ulatuses rahapesus. Kahtlustuse järgi varjas Savisaar ühes Šveitsi pangas ligi 192 000 eurot, millest ligi 174 000 kasutas ta eesmärgiga varjata vara ebaseaduslikku päritolu ja tegelikku omanikku. Rahapesu puudutava episoodi uurimist alustati 2011. aastal ning see liideti nüüd altkäemaksude võtmist puudutava kriminaalasja juurde.

Savisaart kahtlustatakse ka neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele ning nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatavale Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole esitati kahtlustus veel viiele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises või vahendamises. Kahtlustuse said ärimees Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Ka Keskerakonnale mitmeid valimiskampaaniaid korraldanud reklaamiärimehele Paavo Pettaile esitati kahtlustus dokumendi võltsimises, notarile ebaõigete andmete esitamises, võltsitud dokumendi kasutamises. Pettaile esitati kuriteokahtlustus ka erakonnale suures ulatuses keelatud annetuse tegemisele ning vastuvõtmisele kaasaaitamises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles