Jurist: hüljatus teeb inimese haavatavaks

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarika Pähklemäe
Maarika Pähklemäe Foto: Erakogu

Inimkaubanduse ohvrite kaitsmisega tegelev jurist ja Eluliini vabatahtlikuna tegutsev Maarika Pähklemäe ütleb, et orjapidamise ohvrid on haavatavad eelkõige siis, kui neil pole toetavaid lähedasi.

Teie esindasite kohtus Lead (nimi muudetud – toim). Tavalisele, normaalset elu elavale inimesele jääb arusaamatuks, kuidas on võimalik inimese eneseväärikus nii totaalselt hävitada.

Aga see käibki niimoodi. Tööorjuse puhul on naistel ja meestel tagajärjed sarnased, ehkki mees suudaks end võib-olla füüsiliselt paremini kaitsta – nad ei tee seda. Ohvrite enesehinnang on väga madal. Inimkaubandus on ju üks jõhkramaid kuritegusid. Ei kasutata ainult ühekordset vägivalda, vaid kompleksset vägivalda ehk lisaks füüsilisele ka psühholoogilist.

Esineb ka piinamist ja inimeste kohtlemist ebainimlikul viisil. Üldjuhul diagnoositakse kannatanutel F62-sündroom (isiksuse muutus katastroofilisest elamusest – toim), mida võiks kujundlikult võrrelda koonduslaagris kogetuga.

Jah, tavakodanikul tekib küsimus, miks ta ei jalutanud minema, miks ei läinud politseisse.

Minul on olnud üks tööorjuse juhtum, kui inimene oli tööori väga pikka aega Ta ütles, et ei teadnud, kuhu pöörduda. Ja kui ta püüdis põgeneda, otsiti ta üles, viidi tagasi ja ähvardati. Need inimesed on ka väga haavatavad seetõttu, et pole toetavat perekonda või muid lähedasi ja isegi kui on, siis on nad omaste poolt hüljatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles