Riigikogu võttis juuniküüditamise ohvrite mälestamiseks vastu avalduse (2)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Riigikogu mälestas tänase istungi alguses juuniküüditamise ohvreid leinaseisakuga ja võttis vastu avalduse, milles on öeldud, et Riigikogu mälestab 75 aastat tagasi vägivaldselt küüditatuid, kellest paljud kaotasid oma elu.

«Täna möödub 75 aastat traagilisest päevast, 14. juunist 1941, kui tuhandeid Eesti inimesi tabas kommunistliku Nõukogude võimu verine vägivallaaktsioon. Sellel traagilisel kuupäeval vahistasid okupatsioonivõimu relvastatud esindajad öö pimeduses ja varahommikul rohkem kui 10 000 Eesti elanikku,» seisab avalduses.

Avalduses märgitakse, et ka 75 aastat hiljem on meil kohustus meeles pidada seda kuupäeva ning vägivalla ohvriks langenute traagilist saatust ja elamata jäänud elu.

«Meie moraalne kohustus on totalitaarsete režiimide ohvrite mälestamine ja toimunu kohta teadmise edasikandmine tulevastele põlvedele,» märkisid riigikogu liikmed oma avalduses.

Mälestamaks juuniküüditamise ohvreid algatasid Riigikogu avalduse «75 aastat juuniküüditamisest» Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni eestvõttel 27 riigikogu liiget, kõigist kuuest riigikogu fraktsioonist. Avalduse poolt hääletas 83 riigikogu liiget.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles