Hukkunud piirivalvuri kireks oli Kaitseliidu noortele laagrite korraldamine

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kui Haapsalu lähistel kahe piirivalvuri elu nõudnud mereõnnetust saadavad mitmed küsimused, on selge vähemalt üks: mõlemat meest hinnati kõrgelt nii tööl kui ka väljaspool seda. Seda kinnitasid eile nii PPA juht Elmar Vaher kui ka kolleegid.

«Tegemist oli heade meestega. Tegemist oli heade piirivalvuritega,» sõnas eile ajakirjanikele PPA peadirektor.

25-aastase staažiga Renee Kark oli piirkonnas abipolitseinike rühmajuht ning tegeles ühtlasi vabatahtlike merepäästjatega. Tõelise jälje jättis ta endast maha Kaitseliidus, kus oli aastaid noori juhendanud.

Teda enam kui kümme aastat tundnud Kaitseliidu Lääne maleva noorteinstruktor Kaidi Sits meenutas, et just Kark pakkus kunagi välja idee, et noortel võiks tavalaagrite asemel olla hoopis temaatilised laagrid. Esimene omataoline oli Kaitseliidu noorte suvine muinaslaager.

«Ta oli väga hea rühmapealik – täpne ja kohusetundlik. Need väljaõpped, mis ta noortele tegi, olid hästi läbi mõeldud ja põnevad,» rääkis Sits.

Ehkki Kark pärast 2011. aastat uut rühma ei juhtinud, korraldas ta laagreid edasi. Sest just see - laagrile hea idee leidmine ja selle elluviimine - oli Sitsi sõnul mehe tõeline kirg.

«Täna (eile – toim.) hommikul lugesin tema kirja, mida enne ei jõudnud lugeda. Ta oli juuli algul toimuva laagri jaoks kirjutanud valmis üheksaleheküljelise juhendi. Mõtlesin just, et ta ei ole kunagi varem nii täpselt laagrit lahti kirjutanud,» rääkis Sits.

Heade sõnadega meenutas lahkunud kolleege ka Haapsalu jaoskonna patrullitalituse juht Tarmo Tomson. «Hea, abivalmis, vastutulelik,» kirjeldas ta traagiliselt hukkunud Tarmo Kammerit, kelle staaž ulatus 20 aastani. «Kui oli abi tarvis, siis ta oli alati valmis nõu ja jõuga aitama,» lisas ta.

Kammeriga ühes külas elanud Erik Hanson rääkis, et tundis teda pikki aastaid. Koos üritati isegi kohalikule külaseltsile jalgu alla saada, ent see paraku ei õnnestunud.

«Ta jättis väga korrektse mulje ning reageeris ühiskonda ja ka külaelu puudutavatele küsimustele alati adekvaatselt,» lausus Hanson.

Viimati kohtusid kauaaegsed tuttavad möödunud nädala lõpus Dirhami sadama jaanitulel. Nagu üle pika aja taas kohtunud sõbrad ikka rääkisid ka nemad elust ja sellest, kuidas kummagi perel läheb.

Haapsalu lähistel juhtus teisipäeva õhtul mereõnnetus, milles hukkus kaks merel patrullinud piirivalvurit, Renee Kark ja Tarmo Kammer.

Üleeile kella 19.15 ajal leiti Voosi kurgus kaldast paari kilomeetri kaugusel Haapsalu politseijaoskonna mootorpaat. Paadi mootor töötas, paat tiirutas koha peal ning meeskonda selle pardal ei olnud. Kella 19.45 ajal leiti paadi lähistelt uppununa üks piirivalvur ning kella 20.05 ajal ka teise ametniku surnukeha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles