Kaitsja vaidlustas Kenderi saatmise psühhiaatrilisse ekspertiisi (6)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender ja tema kaitsja Paul Keres Harju maakohtus.
Kaur Kender ja tema kaitsja Paul Keres Harju maakohtus. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Vandeadvokaat Paul Keres vaidlustas õudusnovelli tõttu lapsporno valmistamises süüdistatava kirjaniku Kaur Kenderi saatmise psühhiaatrilisse ekspertiisi, kuna leiab, et sellega rikutakse tema põhiõigusi.

Keres ütles ERR.ee-le, et kohtuarstlik ekspertiis omab vaieldamatult vahetut ja teatud juhtudel ka ebasoodsat mõju Kenderi kui menetlusosalise õiguspositsioonile.

«Isiku allutamine kohtuarstlikule ekspertiisile kujutab endast põhiseaduses tagatud põhiõiguste piiramist. Põhiseadus kaitseb igaüht inimväärikust alandava kohtlemise ja tahtevastaselt meditsiinilistele katsetele allutamise eest,» märkis Keres ja lisas, et inimese allutamine kohtupsühhiaatrilisele ekspertiisile mõjutab vältimatult põhiseaduses nimetatud inimese tahte- ja valikuvabadust.

Lisaks on maakohus Kerese hinnangul vastava määruse tegemisel rikkunud ka põhjendamiskohustust ja eiranud ausa menetluse põhimõtteid, kuna otsustas ekspertiisi läbiviimise väljaspool kohtu nõupidamistuba, samuti on kohus ekspertiisile küsimuste formuleerimisel eiranud süütuse presumptsiooni.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles