Valitsus võib toetada eelnõu puhumisreididel aja säästmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tabas ööpäeval 26 joobes juhti.
Politsei tabas ööpäeval 26 joobes juhti. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Valitsus arutab ja tõenäoliselt toetab oma neljapäevasel istungil riigikogu õiguskomisjoni algatatud eelnõu, mille jõustumisel lüheneks politsei puhumisreididel autojuhtide teavitamiseks kuluv aeg.

Korrakaitseseaduse muutmise seaduse eelnõuga reguleeritakse «kõik puhuvad» operatsioonil autojuhtidele õiguste selgitamist, edastas valitsuse pressiteenistus.

Vastavalt õiguskantsleri viidatud probleemile, saab politsei hakata jagama selgitusi kontrollitava õiguste kohta autojuhi soovist lähtudes. Kehtiva seaduse järgi peab iga autojuhti teavitama kõigist tema sellekohastest õigustest. Vähem koormavam selgitamiskohustus tagab liikluse parema sujuvuse, märgib valitsuse pressiteenistus.

Siseministeerium toetab eelnõu sõnastuslike märkustega ning justiitsministeerium toetab eelnõu tingimusel, et selles tehakse siseministeeriumi ette pandud muudatused.

Korrakaitseseaduse paragrahv 38 lõige 2 näeb ette viis punkti, mida praegu kehtiva seaduse kohaselt peaks politsei igal juhul selgitama isikule enne alkoholijoobe kontrollimist või joobe tuvastamist.

Õiguskantsler leidis oma analüüsis, et õiguste üksikasjalik ja arusaadav selgitamine on kindlasti vajalik siis, kui puhumisel ilmnevad joobele viitavad tunnused ning inimene kõrvaldatakse roolist ja alustatakse menetlust. Samas märkis ta, et puhumisreidil igale isikule eraldi tema õiguste tutvustamine võib tekitada viivitusi ja kahjustada korrakaitseoperatsiooni efektiivsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles