Teabeameti etteotsa võib saada presidendi kantselei praegune juht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi Presidendi Kantselei direktor Rainer Saks
Vabariigi Presidendi Kantselei direktor Rainer Saks Foto: Priit Simson

Kaitseminister Jaak Aaviksoo on esitanud presidendi kantselei direktori Rainer Saksa teabeameti juhi kandidaadiks. Saks ise on ettepaneku vastu võtnud ja tema ametisse nimetamine on valitsuse otsustada.

«Nõustusin kandideerima teabeameti peadirektori ametikohale vaid seetõttu, et vabariigi presidendi kantseleis on tugev, võimekas ja kokku töötanud meeskond. Nii pole mul põhjust presidendi kantselei pärast muretseda,» ütles Saks Postimees.ee´le.

«Kui valitsus teeb vastava otsuse, siis isiklikult mulle on see tõsine ja huvitav väljakutse – asuda ligi kümne aastaga teabeameti kaasaegseks eriteenistuseks kujundanud Tarmo Türksoni järel seda teenistust juhtima,» lisas ta.

Aaviksoo ettepanekut arutas täna riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon ning otsustas kaitseministri ideed toetada, teatas riigikogu pressitalitus. Vastavalt julgeolekuasutuste seadusele nimetab teabeameti juhi ametisse vabariigi valitsus asjaomase ministri ettepanekul, kuulates ära riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjoni seisukoha.

Presidendi kantselei avalike suhete juht Piret Pert ütles Postimees.ee´le, et edasine sõltub vabariigi valitsusest, kes teeb otsuse ka selle kohta, mis ajast teabeameti uus peadirektor ametisse asub. «Juhul, kui valitsus nimetab Rainer Saksa teabeameti juhiks, teeb vabariigi president otsuse presidendi kantselei uue direktori asjus,» märkis ta.

1967. aastal sündinud Saks lõpetas hiljuti Tartu Ülikooli Avatud Ülikooli ajaloo erialal. Nooruses töötas ta Pärnu Sütevaka Gümnaasiumis ajalooõpetajana.

1999. aastal sai temast toonase välisministri Toomas Hendrik Ilvese nõunik, 2001. aastal siirdus ta tööle riigikantseleisse koordinatsioonibüroo direktori ametikohale. 2006. aastal sai Saksast presidendi kantselei direktor.

Teabeamet on kaitseministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, mille ülesanne on riigi julgeoleku ja põhiseadusliku korra tagamine, sealhulgas selleks vajaliku teabe kogumine ja töötlemine, vastuluure teostamine ning riigisaladuse kaitse korraldamine ja kontrollimine.

Teabeameti senine juht Tarmo Türkson asub sellest nädalast tööle siseministeeriumi kantslerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles