Pevkur: pommiähvardaja on piisavalt osav enda varjamiseks (7)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Jaanus Lensment

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on esmaspäeval Eesti ja Saksamaa vahelisi lende pommiga ähvardanud inimene piisavate teadmistega, et enda tabamine võimalikult raskeks teha.

«Kes iganes ta oli, on tal piisavalt teadmisi, et varjata oma tegu. Ta teab, kuidas ühte või teist võimalust enda kasuks pöörata nii, et ta ülesleidmine oleks raske,» ütles Pevkur täna valitsuse pressikonverentsil.

Ta lisas, et vastavad ametkonnad teevad kõik endast oleneva, et ähvarduskõne teinud inimene üles leida.

Pevkuri sõnul on ähvarduskõne uurimisel töös erinevaid versioone ja ohtusid hinnatakse päeva kaupa. Lennujaamas jätkub kõrgendatud valve vähemalt järgmise nädala alguseni, siis hindavad julgeolekustruktuurid, kas seda on otstarbekas jätkata.

Siseminister kinnitas, et lennujaama ja lendude turvalisuses ei tee Eesti mingit allahindlust ning lennureisid peavad olema turvalised ka ilma politsei täiendava valveta.

Pevkur märkis, et Eesti julgeolekuasutused on pommiähvardusega seoses olnud ühenduses ka oma Euroopa partneritega, eelkõige on suheldud Saksamaa kolleegidega. «Saksa kolleegid igapäevast ohtu lendudele ei näe ja ka mina võin kinnitada, et lendamine on Eestis ohutu,» lausus siseminister.

Esmaspäeva öösel pärast kella 2 helistas Tallinna lennujaama ning kaitsepolitseisse end Daeshi liikmeks kutsuv mees, kes teatas kavatsusest õhkida nädala jooksul Tallinnast Saksamaale suunduv lennuk.

Helistaja rääkis inglise keeles ning kõne tuli Eesti mobiilinumbrilt ja Eesti territooriumilt. Kohe pärast telefonikõne saamist kontrollis politsei täiendavalt Tallinna lennujaama ning väljuvate lendude ohutust. Politsei tõstis esmaspäeval Tallinna lennujaama turvameetmeid, mis jätkuvad ka täna.

Kaitsepolitsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb lennuohutusvastast rünnet, menetlust juhib riigiprokuratuur. Lennuohutusvastase ründe eest karistatakse rahalise karistuse või kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

Politsei- ja piirivalveamet on esmaspäevase pommiähvarduse järel pannud Tallinna lennujaama tugevama relvastusega lisapatrullid ning ka Tallinna kesklinnas ja reisisadamas liikuvatele patrullidele on antud püstolkuulipildujad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles