Tööinspektsioon: alaealiste juhendamisele tuleb rohkem tähelepanu pöörata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökäed. Illustreeriv foto.
Töökäed. Illustreeriv foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul tuleks alaealiste juhendamisele ja väljaõpetamisele kordades rohkem tähelepanu pöörata, sest neil pole varasemat töökogemust ega ka piisavat ettenägelikkust ohtude hindamisel.

Maripuu kirjutab tööinspektsiooni infokirjas, et viimase viie aasta jooksul on alaealistega juhtunud 51 tööõnnetust, millest üks lõppes surmaga. Enamasti on tegu luumurdude, aga ka amputeerimistega. Nii mõnigi õnnetus võinuks olla olemata, kui oleks suuremat rõhku pandud väljaõppele ja tööohutusele.

Alaealise töötaja töölevõtmine on tööandja jaoks märksa vastutusrikkam kui juba täisealise inimese palkamine. Samas ei saa alaealiste töö tähtsust alahinnata: alates töökogemusest ja tööoskusest, lõpetades töötamise moraalse väärtusega, kirjutab Maripuu.

35 protsenti kõigist tööõnnetustest juhtub töötajatega, kes on tööl olnud alla aasta. Need on nii noored, vastselt tööelu alustanud inimesed, kui ka need, kes on vahetanud töökohta ja töövõtted uuel kohal pole veel selgeks saanud.

Maripuu sõnul on töötajate väljaõpe ja juhendamine ülimalt olulised, aga paraku jäävad need sageli tegemata. Eelmisel aastal kasvas raskete tööõnnetuste arv aastaga 7 protsenti, oma elu kaotas tööd tehes 16 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles