Siseministeerium tahab lähiaastatel välja vahetada tuhatkond sõidukit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ATV
Politsei ATV Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Siseministeeriumi hinnangul tuleb 2017-2020 välja vahetada 976 valitsemisala asutustele kuuluvat sõidukit, milleks kulub eeldatavalt 140,2 miljonit eurot, eelarvevahendid puuduvad praeguse seisuga selleks 65,8 miljoni euro ulatuses.

Vajaminevast 976 sõidukist on plaanis siseministeeriumi valitsemisala siseste ja Euroopa Liidu vahendite abil soetada 670 sõidukit kogumaksumusega 74,4 miljonit eurot. Kuid täiendavalt on veel tarvis välja vahetada 306 sõidukit prognoositava kogumaksumusega 65,6 miljonit eurot, milleks eelarvevahendid puuduvad, seisab siseministeeriumi koostatud dokumendis. Ministeerium soovib selleks riigieelarvestrateegias lisavahendite määramist - erinevate variantide puhul on vahendite eraldamist võimalik jagada kuni kaheksa aasta peale.

Aastatel 2017-2020 eelarvega katmata sõidukitest on vaja välja vahetada 228 maismaasõidukit maksumusega 19,6 miljonit eurot, 77 veesõidukit maksumusega 21,2 miljonit eurot ning üks politsei ja piirivalve patrull-lennuki maksumusega 25 miljonit eurot.

Seni on siseministeeriumi valitsemisala transportvara uuendamise vajadust käsitletud aastapõhiselt ja vastavalt jooksva aasta eelarve võimalustele. Aastate jooksul on kriitilisemad maismaasõidukite väljavahetamise vajadused lahendatud rendiga – 46 protsenti maismaasõidukitest. 2015. aastal kulus rentimiseks kokku 5,4 miljonit eurot.

Kasutusrendil sõidukeid uuendatakse korraliselt majandamiskulude eelarvest ja vastavalt rendilepingu perioodile, mis on keskmiselt 5–7 aastat. Omandis sõidukid vahetatakse välja investeeringute eelarvest ja vastavalt sõiduki liikide kaupa tegeliku kasutamispraktika alusel kokkulepitud optimaalsetele kasulikele eluea määradele.

Arvestades eelarvevahendite piiratust ja sõidukite kasutusotstarvet, ei ole kõikide sõidukite hankimine rendi tingimustel võimalik ega otstarbekas, märgib ministeerium. Kui üldiselt üldotstarbelised sõidukid ehk sõiduautod, väikebussid ja väiksemad veoautod renditakse, siis eriotstarbelised sõidukid ostetakse ja need lähevad vastava valitsemisala asutuse omandisse.

Siseministeeriumi valitsemisalas on omandisõidukite puhul sõiduautode, väikebusside, kaubikute, kergveokite, mootorrataste- ja saanide, ATV-de ja haagiste puhul kasulik eluiga 10 aastat. Busside, traktorite ja veoautode ning pääste põhiautode puhul 15 aastat, pääste paakautode puhul 20 aastat ning pääste redel- ja tõstukautode puhul 25 aastat. Laevade ja õhusõidukite puhul on see samuti 25 aastat.

2015. aastal koostati siseministeeriumi valitsemisala transportvara uuendamise vajaduse kava perioodiks 2015–2030, mille koostamise käigus tehti esimest korda kindlaks tervikuna transpordivahendite hetkeolukord ning koostati pikaajaline sõidukite elukaarel põhinev uuendamise vajaduse prognoos

2015. aasta oktoobri lõpu seisuga on siseministeeriumi valitsemisalas kasutusel 2067 transpordivahendit, millest 1904 on maismaasõidukid, 156 veesõidukid ja seitse õhusõidukit. 46 protsenti maismaasõidukitest on kasutusrendil, ülejäänud on riigi omanduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles