Fotod: purjus peaga lapsi sõidutanud bussijuht sai karistuseks šokivangistuse (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna piiril laupäeval ligi 3-promillises joobes bussiga lapsi tantsulaagrisse vedanud ja liiklusavarii põhjustanud 64-aastane Aare Läkk sai karistuseks kolme kuu pikkuse šokivangistuse.

Harju maakohus otsustas karistada Aaret ühe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega, millest reaalselt tuleb ära kanda kolm kuud. Kohus määras Aarele kaheaastase katseaja, mille jooksul ta ei tohi toime panna uusi kuritegusid. Lisaks määrati bussijuhile käitumiskontrolli ajaks täiendav kohustus, milleks on alkoholi tarvitamise keeld.

Kohus võttis Aarelt ära mootorsõiduki juhtimisõiguse aastaks ajaks.

«Ma olen pättust teinud, tuleb ära kanda,» sõnas Aare kohtusaalis riigi poolt määratud kaitsjale, kes küsis, kas ta soovib seda otsust edasi kaevata.

Kohtus selgus, et mehe joove oli täpsustatud andmetel ligi 3 promilli. Harju maakohus arutas Aare kriminaalasja kiirmenetluse korras.

Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur taotleb bussijuhile nelja kuu pikkust šokivangistust ning veel ühe aasta ja kahe kuu pikkust vangistust tingimisi kaheaastase katseajaga. «Sel ajal peaks ta alluma kriminaalhooldaja kontrollile, osalema sotsiaalprogrammides ja tal oleks ka alkoholi tarvitamise keeld,» lisas Amur.   

Amuri sõnul ei avaldanud juht kahetsust kohtus, küll aga on ta kohtueelses menetluses ütlusi andes öelnud, et ta kahetseb oma tegu. 

Süüdistuse järgi juhtis Aare laupäeval Tallinnas bussi, olles ise raskes alkoholijoobes.

Tegemist oli tellimusveoga ning bussis oli reisijatena 19 alaealist, kes olid teel tantsulaagrisse.

Tallinna-Narva maanteel sõitis Aare bussiga tagant sisse punase fooritule ees seisma jäänud Volvole, mis omakorda paiskus otsa Hondale. Bussis keegi viga ei saanud, sõiduautodes olnud kaks inimest viidi kontrolliks haiglasse, kus neil tuvastati kergemaid vigastusi.

Ringkonnaprokurör Rainer Amur selgitas, et võimatu on õigustada niivõrd raskes joobes bussi rooli minemist ning eriti olukorras, kus reisijateks on alaealised. «Sellises joobes sõidukit juhtides oli avarii vaid aja küsimus – õnnekombel ei saanud keegi tõsiselt viga. Kuigi Aarel kehtivaid karistusi ei ole, on asjaolusid arvestades šokivangistuse küsimine antud juhul ainuvõimalik. Kuigi kohtu määratud šokivangistus oli minu küsitust ühe kuu võrra lühem, on prokuratuur otsusega siiski rahul,» selgitas prokurör Amur.

Liiklusjärelvalvekeskuse liiklustalituse juht Henry Murumaa sõnul on alkoholi liigtarbimine probleem ning igapäevaselt kandub see riskikäitumine ka liiklusesse. Murumaa selgitas, et mistahes ametikohal ei ole üldjuhul aktsepteeritav olla tööpostil alkoholijoobes. Veel enam vastuvõetamatu on see sõidukijuhi puhul, kes vastutab lisaks endale ka reisijate ohutuse eest.

«Iga juht peab ise veenduma, et tema tervislik seisund lubab rooli minna. Ent samamoodi peaksid ka ettevõtted jälgima, et nende alluvad sobivad sel ametikohal töötama,» ütles Murumaa, kelle sõnul suunab politsei kutseliste juhtide kontrollimisele erilist tähelepanu ka algava kooliaasta eel.

Tänavu on bussijuhtide osalusel toimunud 62 liiklusõnnetust, milles on hukkunud kolm ning vigastada saanud 129 inimest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles