Keskerakond lubab, et ei toeta Nestorit ega Kallast (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaadid (vasakult) Siim Kallas, Eiki Nestor, Marina Kaljurand, Mailis Reps, Mart Helme ja Urmas Paet. Pildilt on veel puudu Allar Jõks.
Presidendikandidaadid (vasakult) Siim Kallas, Eiki Nestor, Marina Kaljurand, Mailis Reps, Mart Helme ja Urmas Paet. Pildilt on veel puudu Allar Jõks. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ja riigikogu keskfraktsiooni esimees Kadri Simson kinnitavad, et fraktsioon toetab Mailis Repsi kuni valimiskogu voorudeni välja ega asu Eiki Nestori ega Siim Kallase selja taha.

Keskerakonna saadikud arutavad oma taktikat fraktsioonis neljapäeval ja reedel ning erakonna juhatuses veel esmaspäeval enne presidendivalimisi. Neljapäeval esineb fraktsioonis Allar Jõks.

«Ma ei näe täna võimalust toetada Eiki Nestorit ja ma näen väga vähe võimalusi toetada Siim Kallast. Ma olen jätkuvalt seda meelt, et suure tõenäosusega võivad valimiskogus laual olla Allar Jõks ja Mailis Reps,» rääkis keskfraktsiooni liige Jaanus Karilaid.

Karilaid usub, et ka kogu fraktsiooni positsioon on sama. «Ma arvan, et täna on meil põhjust olla in corpore Mailis Repsi selja taga ja kui me peaksime tegema mingisuguseid muid vangerdusi, siis peab sellel olema ka väga selge kasu meie valijatele ja meie programmile,» rääkis ta.

Kuigi Siim Kallas ja Eiki Nestor üritavad oma vangerdust Karilaiu sõnul kavalalt riigimehelikkuse sildi all esitleda, siis tema arvates see ei tööta. «President peaks julgema kritiseerida ka võimuliitu. Eiki Nestor ja Siim Kallas seda ei suuda,» lausus ta. Igal juhul on Karilaiu selgitusel nende eesmärk lahendada probleemi, kus Stenbocki majja on koondunud liiga palju võimu, mida võiks tasakaalustada presidendi lossist.

«Vaadates ka valijameeste hingeellu, siis tundub, et suurim konkurent Mailisele ongi täna Allar Jõks. Kuskil taamal on ka Mart Helme kandidatuur, aga Mart Helme pole oma kampaaniaga veel kuidagi alustanud,» ütles Karilaid.

Karilaid kinnitab, et igal juhul üritab Keskerakond valida taktika, et president saaks valimiskogus valitud. «On ka selliseid poliitilisi jõude, kes soovivad, et see luhtuks nii parlamendis kui ka valimiskogus ja läheks uuesti parlamenti,» märkis ta.

Kui Kadri Simson ütles eile, et tema arvates viivad tänavused presidendivalimised paratamatult valitsuse muutumisele, siis Karilaid ei usu, et presidendivalimistega koalitsioon otseselt muutuma hakkab.

Riigikogu keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles Vikerraadios, et 27 Keskerakonna saadiku allkirjad ja esildis Mailis Repsi ülesseadmiseks presidendivalimiste esimeseks vooruks riigikogus esitatakse valimiskomisjonile neljapäeval, vahendas ERRi uudisteportaal.

«Seame Repsi üles nii presidendivalimiste esimeses voorus 29. augustil kui ka teises ja kolmandas voorus 30. augustil,» rääkis Simson, lisades, et temale oli Reformierakonna ja SDE kokkulepe Eiki Nestori ja Siim Kallase kohta teada juba möödunud nädalal ja see polnud tema jaoks üllatav.

«Mina tegelen ka jätkuvalt riigikogus Repsile laiema toetuse otsimisega. Kui riigikogus presidenti ära ei valita, võivad valimiskogus jääda lõpuks kahekesi kandideerima Reps ja Allar Jõks. Siis tuleb juba Reformierakonnal otsustada, kumba nemad toetavad,» rääkis Simson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles