Reinsalu: umbes viiel protsendil rahvastikust ei ole ravikindlustust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Urmas Reinsalu sõnul on vältimatu arstiabi küll kõigile kättesaadav, kuid probleem on selles, et umbes viiel protsendil rahvastikust ei ole ravikindlustust.

Kuidas hindate arstiabi kättesaadavust ravikindlustuseta inimestele Eestis ja kas praegune süsteem vajab muutmist?

Oluline on tagada haigekassa kaudu tervishoiuteenuste rahastamise jätkusuutlikkus. Registreeritud töötud kindlustussüsteemi lülitada oli mõistlik samm.

Vältimatu arstiabi on Eestis kõigile kättesaadav, parandamist vajab kiirabiteenus maapiirkondades ja väikesaartel. Praegu on probleem selles, et umbes viiel protsendil rahvastikust ei ole ravikindlustust.

Põhimõtted, mille järgi isik võib saada kehtivas süsteemis ravikindlustuse, ei vaja muutmist. Peame õigeks, et ka kindlustamata isikud saaksid üldarstiabisüsteemis teatud abi.

Positiivne on see, et omavalitsused kompenseerivad perearstidele teenuseid, mida osutatakse kindlustamata inimestele.

Rahvatervise seisukohalt on oluline, et kõigile inimestele oleks teatud tasemel tagatud esmane konsultatsioon ja meditsiiniabi.

Meie arvates tuleks ennekõike kroonilistele haigetele ja eakatele seada sisse ravimikaart, kompenseerimaks täiendavalt riigieelarvest retseptiravimite maksumust.

Väikese sissetulekuga inimeste tervisekuludest läheb 84 protsenti retseptiravimitele ning on mõistlik alandada retseptiravimite omaosaluse määra. Siin ei ole vahet, kas isik on kindlustatud või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles