Kallas: valimiskogus võlun kõiki! (7)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendivalimise kolmanda hääletusvooru järel ütles Reformierakonna kandidaat Siim Kallas, et valimiskogus kandideerimisest loobuda ta ei kavatse. Küsimusele, kas Taavi Rõivas on selgelt öelnud, et just tema on Reformierakonna kandidaat, vastas Kallas jaatavalt.

Saite kolmandas voorus 42 häält, kuidas tulemust kommenteerite?
Tähtis oli see teise vooru hääletus, kus hääled pidasid. Tähtis oli see hääletus ka selle poolest, et ikkagi nii palju hääli tuli, et on kindel, et ma olin üks kahest kandidaadist, kes läheb edasi valimiskokku. Selline hääletustulemus näitab, et kuskil on pinged, mis on tarvis lahendada ja vaja lõpuni selgeks rääkida. See on erakonna küsimus, mida peaksite kellegi teise käest küsima.

Viitate sellele, et kadunud hääled olid Reformierakonna omad?
Keegi ei saa ju lõpuni teada, aga küll me lõpuni teame, et on erinevaid arvamusi erakonna seas. Kui kõik oleks klaar ja meil on selgelt üks kandidaat ja mingeid vaidlusi pole, siis on see ükskõik, kas kuus või kaks häält – keegi läks kuskile toast välja – niisuguseid asju on küll juhtunud. Aga antud juhul tuleb ikkagi tõlgendada seda ka selles mõttes, et asjad on lõpuni lahendamata.

Mis pilguga te seda vaatate?
Mina olen võitleja natuuriga. Poliitikas ei lõpe võitlus peaaegu kunagi. Mingisugust loobumist minu poolt oodata ei ole mõtet.

Täna kell 19 koguneb Reformierakonna juhatus, mis otsus sealt tulla võiks?
Ma loodan, et tuleb lõplik ja selge otsus, et Reformierakonnal on üks kandidaat ja see üks kandidaat on see, kes riigikogust on valimiskogusse edasi läinud.

Ja kes seisab siin minu ees.
Ja kes seisab siin, teie ees.

Marina Kaljurand on samuti öelnud, et tema ei jäta. Mis moodi see keerukas olukord lahendada?
Ma ei tea! Ma ei tea! Ma ei tea… alati on igaühel võimalik võtta 21 ülesseadjat ja olla valijameestekogus kandidaat, kokku saab neid olla kümme tükki. Noh, eks siis vaatab.

Seni on Taavi Rõivas teile selgelt öelnud, et teie olete kandidaat?
Nii ma olen aru saanud, jah.

Valimiskogus lähete kindlalt üles?
Lähen, lähen, lähen…

Reformierakonnal ja EKRE-l oli ju kokkulepe olemas, mis sellest sai?
Ei, ei mingit diili.

Kuidas te kommenteerite seda, et Taavi Rõivase koht erakonna juhina kõigub?
Ei kõigu. Praegusest olukorrast välja tulemiseks on vaja praegust esimeest toetada, mida ma ka teen. Ja see ei ole lahendus, et hakata erakonna esimeest vahetama.

Kas praegune olukord võib olla viide sellele, et erakonna liikmed kaevavad Rõivasele auku?
Spekulatsioonid… ärge spekuleerige. Ausalt öeldes, ma ei tea. Ma ei ole aru saanud, et keegi kaevaks praegu esimehele auku. Ma ei ole sellest aru saanud. On erinevaid arvamusi, aga ma ei saa öelda, et ma teaks mingist vandenõust.

Kas valitsuskriis on võimalik?
Oi ei, ma ei usu. Ma ei usu. Valitsus püsib ilusti koos ja kõik on väga rahul.

Mis hakkab toimuma Reformierakonna sees?
No eks näis. Meil tuleb ikkagi mingid seisukohad klaariks teha, see on see asi.

Kuidas te kavatsete saada valimiskogu liikmete poolehoiu?
Võludes kõiki!

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles