Ilves kutsus Põhjala riike koostööle küberkaitse vallas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

Küberkaitse valdkonnas on Eesti tublisti vägevam kui rahvaarvu või pindala poolest temast palju suuremad riigid, ütles president Toomas Hendrik Ilves, kõneldes täna Tartu rahu aastapäeva kontsertaktusel Estonia kontsertsaalis.

«Meie teadmised, oskused, valmisolek ja eelkõige pühendumine sellele teemale tõestavad, et saame arvatust palju rohkem panustada nii NATO kui ka Euroopa Liidu ühtsesse kaitsesse,» ütles Ilves, meenutades NATO küberkaitsekeskust Tallinnas kui ühte maailma uute julgeolekuohtudega tegelevatest kompetentsikeskustest ning Euroopa Liidu Infotehnoloogia Agentuuri tulekut Eestisse.

«Nii kaitsebki Eesti Lääne demokraatlike väärtusi nende eest, kes neid väärtusi ei jaga. Me kaitseme samu väärtusi, nagu meie esiisad ja -emad enam kui 90 aastat tagasi Vabadussõjas,» sõnas riigipea.

«Eesti ees avatud võimaluste hulgas näen ma esmajoones praegusest palju tihedamat küberjulgeoleku alast koostööd kõigi teiste infotehnoloogia eesliinil seisvate riikidega, näiteks Soome, Rootsi ja Iirimaaga,» rääkis Ilves.

«Just nende Euroopa Liidu riikide ja neile lisanduva NATO partneri Norraga teeb Eesti juba täna Põhjala Lahingugrupi raames ülitihedat koostööd. Peame küsima, et kui meie koostöö nn kineetilise sõjavõimekuse valdkonnas on väga hea, siis miks mitte leida julgeoleku valdkonnas ühisosa ka aladel, kus meie saavutused on palju silmapaistvamad. Ehk kas ei võiks Nokia, Ericssoni ja Skype'i riigid asuda koos arendada ka ühist küberkaitsevõimet?»

Presidendi sõnul peaks olema täiesti selge, et tõhusa ja toimiva küberkaitsesüsteemi väljatöötamine, pidev arendamine ja käigushoidmine pole võimalik Euroopa juhtivate IT-riikide omavahelise koostööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles