«Vahetund Postimehega»: hea president pole see, kes paneb palju vetosid ja sõimab valitsust (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Kolmapäeval kell 13 oli Kuku raadio eetris «Vahetund Postimehega», kus arutati presidendiralli viimast seisu ja vaadati üle teemad, mida kandidaadid enda huvides ära kasutavad. Saade on järelkuulatav siitsamast pleierist.


Kommunikatsiooniekspert Raul Rebane ütles saates, et muude teemade kõrval tuleks rääkida ka presidendi kui kultuurilise märgisüsteemi kaitsja rollist. «Ma ei ole veel kohanud, et keegi oleks rääkinud presidendi rollist riiklike rituaalide ja tähtpäevade süsteemi ülalhoidmisel ning arendamisel. See on ääretult rahvast ühendav asi – 24. veebruarid, jaanipäevad, nüüd 20. august, kusjuures Ilves tõi selle august välja. Riigi tähtpäevade süsteem on iseseisva riigi üks aluseid.»

«See ettekujutus on väga paljudel olemas, et hea president on see, kes paneb palju vetosid ja sõimab valitsust. Ei ole! Sa pead olema niisugune president, et Washingtonis ei ole piinlik,» ütles Rebane ja lisas, et Obama tuli Tallinnasse Ilvese, mitte Kõlvarti kutsel, kes ühe küsitluse järgi oli Eestis mõjukuselt teine inimene.

Postimehe peatoimetaja Lauri Hussari sõnul on presidendi amet siiski veidi laiem -  märkide ja tähtpäevade süsteemi kõrval peab ta tasakaalustama valitsust ja parlamenti, olles üks filter suures põhiseaduse järgimise ja jälgimise masinavärgis.

Riigireformi radari kolleegiumi liige Külli Taro lisas, et presidendil on oluline roll ka selles, kuidas riik tänab inimesi, kes on midagi Eesti heaks teinud. 

Keskmine valijamees

Mis puudutab 24. septembrit, siis keskmine valimiskogu liige on 50-aastane meesterahvas. Rebase sõnul võib eeldada et nende eelistus on stabiilsus ja radikaalseid muudatusi nad ei poolda. Hussari sõnul võiks sellise valija eelistustele vastata kandidaat, kellega ta on ammu tuttav, ehk Siim Kallas, keda nad on näinud Eesti poliitikas kõige kauem.

Kui aga valimiskogu teise vooru jõuavad kaks sarnast kandidaati – näiteks Mailis Reps ja Allar Jõks - siis ei saa välistada, et valimised jätkuvad riigikogus. Sama võib juhtuda juhul, kui vastamisi satuvad Kallas ja Kaljurand, ütles Hussar.

Stuudios olid riigireformi radari kolleegiumi liige Külli Taro ja poliitikaekspert Raul Rebane. Saatejuhid olid Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa.

«Vahetund Postimehega» on Kuku raadio eetris igal kolmapäeval vahemikus 13.00-14.00.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles