Keskerakonna juhatus otsustas Oudekki Loone peasekretäri ametist tagasi kutsuda (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna juhatus vabastas täna garantiikirjaskandaali tõttu ametist peasekretär Oudekki Loone, samuti tegi juhatus ettepaneku korraldada 5. novembril erakorraline kongress, kus praeguse plaani kohaselt peaks esimeheks kandideerima Jüri Ratas.

Keskerakonna juhatuse erakorralisel koosolekul võeti vastu otsus kutsuda erakonna peasekretäri ametist tagasi Oudekki Loone, teatas erakonna pressiesindaja Taavi Pukk. Peasekretäri kohusetäitjaks määrati kunagine riigikogu liige ja sotsiaalminister, praegu riigikogu keskfraktsiooni nõustav ning ka erakonna juhatusse kuuluv Jaak Aab.

«Juhatuse otsus sätestab, et seoses garantiikirjadega tekkinud arusaamatustega ja sealjuures erakonna juhatuse infosulgu jäämisega on erakonna juhatus kaotanud usalduse peasekretäri Oudekki Loone suhtes,» teatas Pukk. «Samuti sätestab otsus peaseretäri kohusetäitjaks määrata juhatuse liige Jaak Aab.»

Loone ametist tagasikutsumise poolt oli 9, vastu oli kolm ja erapooletu oli üks juhatuse liige. Loone jätkamise poolt olid Yana Toom, Erki Savisaar ja Mihhail Kõlvart. Koosolekult puudusid Puki kinnitusel esimees Edgar Savisaar, Olga Ivanova, Siret Kotka ja Kalev Kallo. Loone oli koosolekult väljudes nukras meeleolus.

Samuti tegi juhatus ettepaneku korraldada erakorraline kongress 5. novembril Paides. «Keskerakonna juhatuse tänasel koosolekul võeti vastu otsus, millega tehakse 1. oktoobril kogunevale erakonna volikogule ettepanek võtta vastu otsus erakorralise kongressi kokku kutsumiseks 5. novembril Paides,» lisas Taavi Pukk. 

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles, et erakorralise kongressi päevakorras on uue põhikirja küsimus, erakonna juhatuse ja erakonna esimehe valimine. See, kellest saab erakonna juhikandidaat, on Karilaiu sõnul alles arutamisel. «Tahame teha juhtimist selgemaks ja soovime, et erakonnas selliseid juhtumeid nagu garantiikirjadega enam kunagi ei juhtuks,» kommenteeris Karilaid.

Äsja presidendikandidaadina kampaaniat teinud Mailis Reps kinnitas täna ajakirjanikele, et ei kandideeri ise Keskerakonna uueks esimeheks. Ta lisas aga, et juhikandidaat on erakonnal olemas.

Reps viitas ilmselt riigikogu aseesimehele, ühe korra juba varemgi Keskerakonna praeguse juhi Edgar Savisaare vastu esimeheks kandideerinud Jüri Ratasele, keda on viimastel nädalatel taas esimeheks pakkunud ka Jaanus Karilaid. Ratas ise ütles täna, et peab võimalikku kandideerimist oma meeskonna ja teiste erakonnakaaslastega veel arutama.

Kui Ratas peaks mingil põhjusel kandideerimisest loobuma, asub esimehe koha nimel tõenäoliselt taas võistlusesse Kadri Simson, kes mullu novembris jäi Savisaarele juhivalimistel napilt alla.

Loone ütles varem ajakirjanikele, et erakorraline kongress tuleb, ja lisas, et tema hinnangul on erakonnas Savisaare leeril enamus.

Loone: nüüd tuleb kahe ideoloogia vahel poliitiline võitlus

Loone väljus kohe pärast peasekretäri ametikohalt tagandamist Keskerakonna büroohoonest nukras meeleolus. «Putš on absoluutselt alanud,» kinnitas ta nutt kurgus erakonnasisese rahuperioodi lõppemist.

«Täna see erakonna külg, mis on alati olnud parempoolne, mis on välispoliitiliselt alati eelistanud Ameerikat Euroopale, otsustas nüüd, et on õige aeg, kus hakata sõdima ja vaadata, milline poliitiline liin siis Keskerakonnas peale jääb,» lisas ta.

Loone sõnul tuleb nüüd kahe ideoloogia vahel poliitiline võitlus eelkõige selle üle, mille eest Keskerakond ikkagi seisab. «On inimesi, kes arvavad, et see liin, mida oleme mina ja Edgar Savisaar ja paljud teised [pooldanud] ning arvan, et ka enamik meie poolt hääletanuist pooldab seda, vajab muutmist,» selgitas endine peasekretär.

Kuigi juhatuses on Simsoni leeril ülekaal, arvas Loone, et erakonna liikmete ja valijate hulgas on Savisaare leer jätkuvalt enamuses. «Sest meie seisame kõigi nende lubaduste eest, mida oleme alati tähtsaks pidanud.»  

Loone rõhutas, et Savisaare juhitav Keskerakond on alati seisnud selle eest, et võimalikult paljudele eestlastele jõuaks heaolu. «Meie peame seda võimalikuks, seevastu teine pool mitte. Ja see peegeldab meie hetke seisukorda juhatuses. Neid inimesi, keda huvitab eelkõige eliidi heakskiit, on rohkem. Nad on rohkem tegelenud sellega, et kõrgeid positsiooni välja võidelda,» sõnas ta. Sellest hoolimata ei tähenda see Loone sõnul, nagu tema või Edgar Savisaar või Yana Toom hülgaksid oma valijaid.

Karilaid: see on vigade parandamine

Küsimusele, kas Savisaare leeri kuuluva Loone tagandamine peasekretäri ametikohalt on erakonna juhatuse ülevõtmine Simsoni leeri poolt, vastas Karilaid eitavalt. «Ei ole. See on vigade parandus. See on erakonna tulevikust hoolimine.»

Aseesimehe põhiline etteheide Loonele seisneb selles, et garantiikirjade juhtum oleks pidanud palju kiiremini jõudma erakonna juhatuse lauale. «22. juulil tuli tähitud kiri erakonna büroosse, see võeti vastu 25. juulil. Järelikult oleks pidanud hiljemalt 1. augustiks juhatus olema nendest garantiikirjadest informeeritud,» arvas Karilaid.

Karilaid tõdes ajakirjanikele, et garantiikirjade asjus ei ole veel siiani täit selgust. Samuti ei ole teada, kes on need kolmandad osapooled, kelle ees on OÜ Midfieldi kaudu Keskerakonnal kohustused. Karilaid ütles, et ta on kuulnud, et üks neist olevat maksu- ja tolliamet.

«Täna andsime ka legitiimse avalduse neid garantiikirju vaidlustada. Paul Varuli õigusbüroo tegeleb sellega. Vaatame, kas need on õigustühised,» teatas Karilaid. Kui garantiikirjad on reaalse kattega, siis erakond kavatseb Karilaiu sõnul täita oma kohustust ja koostab maksegraafiku. «Saame ka sellega hakkama!»

Karilaid kinnitas, et kõik juhatuse liikmed said kutsed kätte, olgugi et kohal ei olnud märkimisväärne osa Savisaare leerist ja erakonna juhatuse koosolek kutsuti kokku kõigest eile valimiskogus toimunud presidendivalimiste kahe vooru vahel. «Erakonna põhikiri võimaldab 24 tundi varem juhatuse koosolekut kokku kutsuda ja me kasutasime seda võimalust,» selgitas ta ja lisas, et kõigil oli võimalus osaleda.

Reps: viivised ulatusid tuhandetesse, samal ajal kui öeldi, et garantiikiri on mõttetu asi

Reps ütles pärast koosolekut ajakirjanikele, et koosoleku põhiline fookus oli erakorraline kongress.

Kui selgus, et Loone kutsutakse peasekretäri ametist tagasi, tõusis ta Repsi sõnul püsti, jalutas minema ega öelnud midagi. Reps kinnitas, et Loone tagandati garantiikirjadest tekkinud segaduse tõttu. «Ta on nii palju vassinud ja imelikku juttu teile (ajakirjanikele - toim) rääkinud.» 

Reps tõdes, et kuni lõpuni ei teatud teisest garantiikirjast. «Samal ajal, kui meie ei teadnud, oli juba arbitraažis asi lõppenud. Selleks ajaks olid meil viivised jooksnud.»

«Viivised ulatusid tuhandetesse, samal ajal kui öeldi, et garantiikiri on mõttetu asi ja me saame kohe originaalid kätte,» lisas ta.

Repsi sõnul teadsid garantiikirjadest erakonna esimees ja peasekretär.

Aab: põhieesmärk on selgus saada

Peasekretäri kohusetäitjaks määratud Jaak Aab ütles, et juhatus võttis vastu mitu otsust, millega tuleb tegelema hakata ja mis on tema hinnangul päris tõsine töö. «Võeti vastu otsus kutsuda kokku erakorraline kongress 5. novembril, teha selline ettepanek volikogule ja volikogus see päevakord kinnitada,» rääkis Aab.

Ta lisas, et juhatus nõustus ka selles osas, et tuleb selgusele jõuda erakonna rahaasjades ja selgeks teha, millised kohustused on keegi erakonna nimel võtnud. «Selles tuleb selgust saada, et see segadus kord lõppeks,» sõnas Aab.

«Põhieesmärk on selgus saada ja toimetada kiiremini, sest et paljud juhatuse liikmed heitsid ette seda, et on venitatud ja ka on juhatust teatud infosulus hoitud,» ütles ta.

Aab lisas, et samuti tehti otsus selle kohta, et tänasest päevast peale piiratakse juhatuse liikmetel kohustuste võtmist. «Meil ei ole põhikirjas piiratud, juhatuse liikmetel on kõigil õigus võtta kohustusi,» rääkis Aab senisest olukorrast.

Küsimusele, kuidas tema nimi peasekretäri kohusetäitjaks välja tuli, vastas Aab, et seda peab küsima nende käest, kes sellise ettepaneku tegid. «Ma ei tea, mis kaalutlustel, võib-olla on asi selles, et mul mingi kogemus olemas.»

Lenk: Keskerakonnas on alanud putš

Riigikogu keskfraktsiooni liige Heimar Lenk ütles kella 17 paiku koosolekule jõudes ajakirjanikele, et Keskerakonnas on alanud putš. «Nädal tagasi ütles Karilaid, et laupäeva õhtul algab meil sõda,» sõnas Lenk.

Lengi sõnul ei võtnud Savisaar juhatuse koosolekust osa. «Savisaar siia ei tulnud, siia ei tulnud mitmed,» sõnas Lenk. Suur osa Savisaare leerist ei olnud koosolekul kohal.

Lengi sõnul kutsuti juhatus kokku, et teha kokkuvõtteid presidendivalimistest ja garantiikirjadest. Lenk ütles, et seda tehti viimasel hetkel ja päeval ta ei teadnud veel, kas õhtul toimub koosolek või mitte.

Lenk käis pärast garantiikirjade arutelu koosolekuruumist väljas ja rääkis ajakirjanikega. 

«Üks pool kutsus siia nii-öelda arutama. Osa siis tuli kokku ja nüüd nad siis vaidlevad,» rääkis Lenk. «Vaielda pole midagi, see on üks rünnak. Need, kes ründavad Kadri Simsoni tiivast, need kindlasti teadsid garantiikirjadest. Ma olen rääkinud, et nad teadsid, et niisama nad ei saa seda teha. Õhus on rünnak, et miks Oudekki ei rääkinud. Vaidluses mingit tõde ei selgu.»

«Simsoni tiivast kadusid Repsi hääled»

Küsimusele, kas Keskerakonna peakontor võetakse parteilt käest, vastas Lenk, et selliseid asju on varemgi olnud, et tahetakse maja ära võtta. «Siiamaani on maja alles, Kesknädal alles ja partei alles,» lisas ta.

Lenk ütles järgmist päevakorrapunkti kommenteerides, et nüüd hakatakse rääkima presidendivalimistest. «Nüüd hakatakse meil sõimama. Täna ju lugesite Delfist, et Savisaare tiib hääletas valesti,» ütles Lenk. «Pole olnud mingit koosolekut ega kokkulepet, et Savisaare tiib oleks tulnud Mailise selja tagant ära.» Lenki väitel jäid hääled tulemata hoopiski Simsoni tiivast ja seda kadedusest. «Et üks tüdruk hõivab Kadrioru ja meie jääme siia istuma,» põhjendas ta.

Reps usub, et Savisaar saboteeris tema võimalust pääseda teise vooru

Mailis Reps ütles enne koosoleku algust, et usub, et Keskerakonna esimees Edgar Savisaar saboteeris tema võimalust pääseda valimiskogus presidendivalimiste teise vooru. «Nelja erineva partei tagatubade arvutused näitavad, et Savisaar oli selle taga,» ütles Reps enne Keskerakonna juhatuse koosolekut ajakirjanikele. «Ju tal oli siis arvamus, et ta teeb ajalugu.»

Karilaid: on kaks-kolm versiooni

Jaanus Karilaid ütles pärast koosolekut, et on kaks-kolm versiooni kuhu võisid Repsi hääled kaduda. «Hääletamine oli salajane. Sel teemal ei ole mõtet rääkida. Aga eks paljud inimesed tegid tähelepanekuid, kuidas inimesed avasid liiga varakult šampusepudeleid ja nad AVASID ning eks see jäi silma.»

Loone: see tõenäoliselt oli juhus

Oudekki Loone ütles veendunult, et arvatavasti panid kõigest mõned üksikud valijamehed Keskerakonnast tühja sedeli valimiskasti. «Meie soovisime näha esimeses voorus Mailis Repsi, oleks soovinud ka teises voorus. Kahjuks ta sinna napilt ei jõudnud. See tõenäoliselt oli juhus,» kummutas ta väite, nagu oleks Savisaare leer torpedeerinud Repsi võimalusi pääseda teise vooru.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles