NATO kindral: väljaõppe ühtlustamiseks on liitlastel tahe olemas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konverentsi käigus kohtus kindralleitnant Viereck kaitseväe juhataja kindralleitnant Laaneotsaga, kellega arutas väljaõppe tõhustamist.
Konverentsi käigus kohtus kindralleitnant Viereck kaitseväe juhataja kindralleitnant Laaneotsaga, kellega arutas väljaõppe tõhustamist. Foto: Kaitseväe peastaap

«Täna Tallinnas lõppenud NATO konverents oli esimene, mille eesmärgiks oli ühtlustada ja sünkroniseerida väljaõpet ja haridust nii NATO-siseselt kui partnerriikide vahel,» ütles NATO arendusväejuhatuse staabiülema asetäitja väljaõppe alal kindralleitnant Karlheinz Viereck.

Täna lõppes Tallinnas nädal aega kestnud NATO väljaõppekonverents, mis koondas pea 200 kaitseväelast ja asjatundjat NATO ja partnerriikide sõjaväeakadeemiatest, väljaõppekeskustest ja rahvusvahelistest staapidest, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kindralleitnant Vierecki sõnul tihendas eri osapoolte kokku toomine ühisele üritusele oluliselt riikide ja organisatsioonide vahelist võrgustikku, suurendas üksteisemõistmist ja arusaamist väljakutsetest, mis liitlaste ees seisavad. «Konverents näitas, et vajadus ja huvi NATO väljaõppe ja hariduse valdkonda ühtlustada, tõhustada ning kättesaadavamaks muuta on olemas nii NATO struktuurides, kui ka liikmes- ja partnerriikides.»

Konverentsi korraldasid NATO arendusväejuhatus ja Eesti kaitsevägi. Kindralleitnant Viereck tänas kaitseväge konverentsile osutatud toetuse eest ja kinnitas, et ilma vastuvõtva riigi toetuseta poleks tulemus olnud nii positiivne.

Konverents keskendus liitlaste sõjaliste väljaõppeplaanide sünkroniseerimisele eri tasandite vahel, et siduda individuaalne ja üksuste sõjaline väljaõpe operatsioonide ja õppustega  paremaks tervikuks ja muutuvatele vajadustele kiirelt kohaldatavaks.

Esmakordselt hõlmas üks konverents teemasid, mida varasematel aastatel on käsitletud nelja konverentsi ja 26 töögrupi töö raames.

«NATO ajaloos esmakordselt rakendatav konverentsi formaat annab liitlasriikide väljaõppekavade koordineerimise ja sünkroniseerimisega tegelevatele kaitseväelastele võimaluse  vahetumalt ja tõhusamalt suhelda ning säästab oluliselt rahalisi ressursse,» ütles NATO arendusväejuhatuses teeniv Eesti staabiohvitser kolonelleitnant Aivar Toom.

Eraldi alakonverents oli pühendatud Afganistani operatsioonil osalevate üksuste ettevalmistusele, samuti käsitleti järgmise viie aasta suuremaid NATO õppusi ning riikide õppeasutuste ja väljaõppekeskuste vahelise võrgustiku arendamist.

Eestist osalesid konverentsil Balti Kaitsekolledži, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste, kaitseväe peastaabi ja Maaväe esindajad ning NATO arendusväejuhatuses väljaõppe alal teeniv Eesti ohvitser.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles