Lumekaart: kus oli hommikul kõige rohkem lund?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeolud Eestis täna hommikul kell 8
Lumeolud Eestis täna hommikul kell 8 Foto: Riigi Ilmateenistus

Ilmateenistuse lumekaardi andmed näitavad, et kõige paksem lumevaip oli täna hommikul Läänemaal Lääne-Nigulas, kus maad kattis 13 sentimeetrit lund, Ruhnu saarele aga lumi ei jõudnudki. Maanteeamet hoiatab, et vaatamata teehooldajate pingutustele, võivad teed endiselt lumised ja libedad olla.

Lumerikkamad paigad olid hommikuse seisuga veel Kuusiku alevik Raplamaal, kus mõõdeti lumepaksuseks 12 sentimeetrit, ning Massumõisa Viljandimaal ja Luguse küla Hiiumaal, kus oli maha sadanud 11 sentimeetrit lund.

Kõige õhem lumevaip kattis hommikul maad Sõrve säärel Saaremaal, kus lume paksus oli 0,3 sentimeetrit, ning Kihnu saarel, kus oli maha sadanud sentimeeter lund. Ruhnulastele jäi aga tali taeva.

Teehooldajad on väljas täiskoosseisus

Jätkuv lumesadu Põhja-Eestis tekitab muutlikke teeolusid ning ehkki teehooldajad teevad tänagi tööd täiskoosseisus, võivad teed endiselt lumised ja libedad olla.

Maanteeamet talihoolde tellijana kinnitab, et hooldepartnerid teevad kõigis maakondades jätkuvalt nii lume- kui libedusetõrjet, kuid praegune ilm on muutnud teeolud keeruliseks ja teed võivad järsku libedaks muutuda.

«Praegu on teehooldajate erilise tähelepanu all piiratud nähtavusega lõigud, tuisuohtlikud kohad ning ka suuremad liiklussõlmed põhimaanteedel,» selgitas maanteeameti ida regiooni hooldevaldkonna juht Andres Piibeleht praegust olukorda.

«Tuletame sõidukijuhtidele meelde, et hooldemasinale vastu sõites tuleb hoida tee serva, sest sahad peavad sõitma üle tee telgjoone, et tee keskele ei jääks valli,» lisas Piibeleht.

Maanteeamet rõhutas, et talviselt libedat teed tuleb võtta normaalse nähtusena ja liikluses tuleb olla tavapärasest veelgi tähelepanelikum. 

Politsei: eilsetele plekimõlkimistele tuleb täna jõudsalt lisa

«Teeolud pole ööga paranenud ning eilsele enam kui sajale kokkupõrkele tuleb täna jõudsalt lisa. Võtke sihtpunkti jõudmiseks ja kilomeetrite seljatamiseks aega, seda nii täna kui ka igal muul ajal, kui teed katab lumevaip,» märkis Põhja prefektuur sotsiaalmeedias.

Talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist, kuid praeguste ilmastikuoldega peab iga juht ise hindama, kas rehvid on ikka väljasõiduks sobivad. Selleks, et ohutult sihtpunkti jõuda, tuleb sõidukijuhtidel valida teeoludele vastav sõidukiirus ning ohutu sõidustiil – lubatud suurim piirkiirus ei ole kohustuslik.

Teehooldustööd piirkonniti

Põhja regioon (Harju- ja Raplamaa)

Tööd käivad mõlemas maakonnas ning hooldeettevõtjad on täiskoosseisus teedel. Liiklejatel tuleb eriti tähelepanelik olla kõrvalteedel, mis võivad olla lumised ja libedad.

Lääne regioon (Lääne-, Pärnu-, Hiiu-, Saare- ja Viljandimaa)

Teehooldajad on esimese suurema lume teedelt lükanud ning põhimaanteed on soolatud. Täna jätkuvad lumekoristuse järeltööd kõrvalteedel, laiendustel ning puhastatakse liikluskorraldusvahendeid.

Lõuna regioon (Tartu-, Võru-, Valga-, Jõgeva- ja Põlvamaa)

Tööd käivad jätkuvalt kõikides maakondades ning toimuvad sahkamised ja puistamised – kogu tehnika on kasutuses. Lörtsi tõttu on kruusateede kandevõime vähenenud ning kui tee külmuma ei hakka, siis tuleb kehtestada koormuspiirangud.

Ida regioon (Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa ja Järvamaa)

Intensiivset lumesadu ei esinenud ning olukord oli stabiilne, kuid hooldemasinad teevad jätkuvalt tööd vastavalt vajadusele. 

Võib sadada jäävihma ja esineda jäidet

Ilmateenistuse andmetel on täna pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab lund ja lörtsi. Rannikul võib sadada ka jäävihma ning olla jäidet. Puhub kirde- ja põhjatuul 4-10, saartel ja rannikul puhanguti 12- 15 m/s, pärastlõunal nõrgeneb. Õhutemperatuur on 0 kuni +3 kraadi, rannikul kohati kuni üks soojakraad.

Öösel sajab kohati vähest lund ja lörtsi, puhub põhjakaare tuul 3-10 m/s ning külma tuleb 3 kuni 9 kraadi.

Homme päeval tuleb vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib sadada vähest lund ja lörtsi. Puhub põhjakaare tuul 3-10 m/s, päeva jooksul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 0 kuni -3, saarte rannikul kuni +3 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles