Üle saja välismaalase tuleb Eestisse head tegema ja meelt lahutama

Anett Kruusmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organisatsiooni noored enne võõrustajate juurde minekut.
Organisatsiooni noored enne võõrustajate juurde minekut. Foto: upwithpeople.org

Rahvusvahelise organisatsiooni Up With People iga-aastase tuuri raames saabub novembri lõpus maailma eri paigust Eestisse 118 noort, kelle eesmärk on laiendada siinsete noorte silmaringi heategevuse ja meelelahutuse abil.

28. novembril Eestisse saabuvad noored on pärit 20 erinevast riigist, sealhulgas USAst, Mehhikost, Kanadast, Jaapanist, Hiinast, Bermudalt, Somaaliast, Filipiinidelt ja Nepaalist.

Etendused viies koolis

Eesti-reisi jooksul on neil plaanis külastada mitmeid koole, sealhulgas Pae Gümnaasium, Tallinna Saksa Gümnaasium,  Läänemere Gümnaasium, Kuristiku Gümnaasium, Lasnamäe Gümnaasium ja Viimsi Keskkool. Külastuse raames tehakse tantsu workshop’e, akustilist šõud ja pakutakse võimalust organisatsiooniga lähemalt tutvuda.

Nende šõud saab näha  ka 30.novembril Tallinnas Viru keskuses, 2.detsembril Vabaduse väljakul ja Raekoja platsil ning nende suurim etteaste toimub 3.detsembril Nordea kontserdimajas. Lisaks tantsu- ja lauluetendustele on neil plaanis kaasa lüüa ka vaimupuudega noortele suunatud Juksi Tugikeskuses.

Kogemused terveks eluks

Merle Zimmer on UWP programmi vilistlane ning tegeleb nüüd eelseisva ürituse turustamise ja kommunikatsiooniga. Ta on ka liige mittetulundusühingus Hea Tahte Koda, mis toetab Eesti noori UWP õppeprogrammis osalemiseks.

«UWP tähistas 2015.aastal oma 50.aastapäeva ning selleks puhuks valmis ka nende uusim muusikaline produktsioon «The Journey». Nad tulevad nädalaks Eestisse, külastavad Eesti koole ning plaanis on teha ka ühiskondliku töö projekte,» ütles Merle.

Organisatsioon käis Eestis viimati 1990ndatel. Tookord esineti Linnahallis u 4000 inimese ees ning šõu lõpus toodi lavale Eesti sinimustvalge lipp.

Merle rääkis ka enda õppeprogrammist lähemalt, kui ta 1996. aastal UWP-s osales ning lisas, et sellise programmi teel on võimalik kogeda päriselu, sest tegemist pole turismiga.

«Ma käisin aasta jooksul läbi 67 erinevat linna, enamasti USAs, külastades 25 osariiki. Mul oli palju huvitavaid projekte, kõige esimene neist oli Colorado AIDS Project. Kuulasime temaatilist loengut ning lugesime haiglas ette aidsihaigetele patsientidele ning pakkisime neile toidupangas toidupakke.»

Raha tuurideks ja mööda ilma reisimiseks tuleb organisatsiooniga liitujate poolt. Osavõtt veidi rohkem kui neljaks kuuks maksab ligi 15000 eurot.

Ilm on väljakutse

Juba kuu aega enne ürituse toimumist tuli siia hollandlanna Britt Van Rozendaal, kes aitab üritust korraldada juhtiva promootorina. Tema on Eestis esimest korda.

«Olen siin 2 nädalat olnud ja esmamulje on hea. Ilmastik on väljakutse omaette, kuid samas ka lõbus. Eestlased on samuti toredad. Alguses ma sedasi ei arvanud, aga eestlast paremini tundma õppides saad aru, et nad on tegelikult väga lahked ja sõbralikud. Ja nad väga hindavad eestlaseks olemist ja on uhked iseseisva Eesti üle, seda olen ma ka tähele pannud,» ütles Britt.

Britt on teadlik ka eestlaste laulupeo traditsioonist ning lisab, et siinkohal esineb sarnasust eestlaste olemuse ja UWPi missiooni vahel.

«On ilus vaatepilt, kuidas muusika ja tants inimesi ühendab ja see on ka üks UWP missioonidest. Siinkohal tahan mainida, et kogu tulu, mis tuleb meie peašõust Nordea Kontserdimajas, läheb stipendiumiteks, et anda noortele rohkem võimalusi Up With People’iga reisimiseks,» lisas Britt.

  • 118-liikmeline välismaalaste tiim saabub Eestisse 28. novembril.
  • Up With People tegevusega saab kursis olla Postimehe veebiportaali vahendusel.
  • Kui olete võõrustamisest huvitatud, andke palun märku ja küsige julgesti lisaküsimusi:

    Brenda Lopez

    Mobiil: +372 5191 0496

    E-mail: blopez@upwithpeople.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles