Looduse vingerpuss: Eesti kaevandusmuuseum upub erakordse suurvee tõttu (2)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uputus Eesti kaevandusmuuseumis
Uputus Eesti kaevandusmuuseumis Foto: Andres Kraas

Ida-Virumaa üks suuremaid turismimagneteid, Kohtla kaevandusmuuseumi maa-alune osa upub erakordse suurvee tõttu. Muuseumi direktori sõnul pole kohalike silmad sellist suurvett varem näinud.

«Olukord on üle mõistuse. Suurvett on nii palju, et maa mõõt on täis,» nentis kaevandusmuuseumi direktor Andres Kraas. «Pumpamisest pole mingit kasu, kõik vesi tuleb mööda veesooni ja allikaid tagasi, vett tuleb nii alt kui ülevalt. Ümbruskonna metsaalused on vett täis, Roodu küla majades on vesi sees, Kohtla-Nõmme keldrites samuti. Purtse jõgi , mis peaks voolama merre, voolab tagurpidi, Aidu kanalisse, mis on meiega ühenduses,» kirjeldas direktor olukorda.

Suurveega on kaevandusmuuseumil probleeme igal kevadel, kuid seekord on seis harjumuspärasest kaugel. Novembrikuine lumi tuli sula maa peale ja lund oli Ida-Virumaal Kraasi sõnul oluliselt rohkem kui mujal Eestis. Kui äkki sulaks läks, imbus kogu vesi maapinda, lisaks on iga päev sadanud vihma.

Tavapäraselt on kaevandusmuuseumi maa-aluse osa kraavides vett 20-30 sentimeetrit, mida pumbad pidevalt kontrolli all hoiavad. Kui vee tase tõuseb 60-80 sentimeetrini, hakkab tööle avariipump. «Praegu on vee tase 105 cm, hoolimata sellest, et pidevalt töötavad kõik pumbad. Ja vee tase tõuseb endiselt,» nentis Kraas.

«Kuigi eksperdid on meile öelnud, et pumpamine praeguses olukorras ei aita, teeme seda ikkagi. Lisaks rendime kaks pumpa juurde ja ehitame 200-meetrist torustikku, et vesi pumpade abil välja ja kaugemale juhtida.»

Kaevandusmuuseumis on palju tehnikat, sealhulgas töötav kaevandustehnika, elektrirong, elektrimootorid jne. Muuseumi töötajad püüavad tehnikat lahti võtta ja kõrgemale tõsta, et seda uputusest säästa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles