Marran hoiatas Eestisse saabuvaid Briti sõdureid provokatsioonide eest (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teabeameti peadirektor Mikk Marran.
Teabeameti peadirektor Mikk Marran. Foto: Liis Treimann

Teabeameti juht Mikk Marran hoiatas Briti ajalehele The Times antud intervjuus Eestisse saabuvaid Suurbritannia sõdureid Venemaa eriteenistuste provokatsioonide eest, nagu provotseeritud kaklused või külma sõja spioonimängude stiilis armulõksud.

Venemaa eesmärk on näidata Eestisse saabuvaid Briti sõdureid pättidena, ütles Marran The Timesile. Ta hoiatas, et Venemaa eriteenistuste käitumismallide hulka võib kuuluda ka sõdurite sotsiaalmeediakontodele tungimine, et leida võimalust nende šantažeerimiseks.

Marrani sõnul on Eesti ja Briti ametnikud arutlenud juba mitu kuud 800 saabuvat sõdurit varitsevatest ohtude üle, et vältida nende sattumist provokatsioonide ohvriks.

Marran märkis, et 4000 NATO sõduri paigutamine Balti riikidesse ja Poolasse annab Moskvale ideaalse võimaluse luua väärettekujutuse lääne agressioonist ja luua Kremli kontrolli all olevate meediakanalite abil võltsuudiseid.

«Eestisse on tulemas 800 noort Briti sõdurit. Inimesed reisivad oma baasidest linnadesse. Tõenäoliselt soovivad nad külastada meelelahutusasutusi. Me ei saa välistada, et vastasmeeskond, nagu me neid Eestis kutsume, võib provotseerida kaklusi. Samuti ei saa välistada ka traditsioonilisi armulõkse,» rääkis Marran.

Lätis sattus eelmisel aastal kaklusse kaks Briti sõdurit ning kogu vahejuhtumit filmis Venemaa-sõbralik meediaväljaanne. Kaklus tõstataks kahtluse, et tegemist on Suurbritannia maine kahjust5amiseks lavastatud tüli. «Kindlasti tasub siit otsida seoseid Venemaaga,» ütles Marran.

Marran viitas ka teabeameti hiljuti ilmunud aastaraamatule, mis viitas samuti ohule, et Venemaa üritab diskrediteerida NATOt ja Euroopa Liitu.. «Nad võivad kasutada küberspionaaži, valeinfo levitamist ja varastatud andmetel põhinevat šantaaži,» sõnas Marran.

Eestisse saabub märtsis Suurbritannia 5. Pataljon The Rifles, mis koosneb 800 sõdurist. Briti pataljoniga ühinevad Eestis Prantsusmaa ja Taani üksused. Briti üksus võtab Eestisse kaasa taktikalised droonid, tankid Challenger 2 ja jalaväe lahingumasinad Warrior.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles