Haigekassa tellib võltsarvete tõttu erakorralise auditi (6)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juht Tanel Ross.
Haigekassa juht Tanel Ross. Foto: Liis Treimann

Ministri eestvedamisel täna erakondkorras kogunenud haigekassa nõukogu otsustas meditsiiniseadmete müügiga seotud väidetavate petujuhtumite uurimiseks tellida sõltumatu auditi. Haigekassa auditikomiteed asub juhtima nõukogu liige, reformierakondlane Maris Lauri.

«Tõepoolest, pettuste ulatus on meile teadaolevalt tänaseks oluliselt laiem kui siis, kui nõukogu seda eelmisel nädalal korralisel koosolekul arutas,» tunnistas haigekassa nõukogu esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE) pärast kohtumist ajakirjanikele.

Seetõttu otsustatigi tellida lisaaudit, mis peaks ennekõike andma ülevaate kahju ulatusest. Ühtlasi nõuab audit ministri kinnitusel vastust küsimusele, kuidas peab haigekassa oma tänaseid tööprotsesse muutma nii, et taolisi olukordi tulevikus enam juhtuda ei saaks. Auditikomitee juhtimise ettepanek tehti värskele nõukogu liikmele Maris Laurile.

Pettused pole ilmselt vaid ortoosidega seotud

«Auditikomitee peab koostama lähteülesande ja seejärel peab nõukogu tellima majavälise erakorralise auditi, et juhtunu asjaolud tuvastada. Tänaseks oleme me teada saanud eeskätt ortoosidega seotud pettustest, kuid meditsiiniseadmeid on hüvitatavate toodete nimekirjas veelgi. Ehkki seal on pettuse tõenäosus ja summad väiksemad, siis tuleb kindlasti veenduda, mis on pettuse ulatus.»

Kui suur pettuste kogusumma on?

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski: «Loomulikult, eks meil mõningad ümardatud numbrid on hinnanguna enda teada ja olemas. Kuid tänaseks on väga keeruline kahju koguulatust määrata ja see ongi selle erakorralise auditi ülesanne. Tänase seisuga on selge, et me räägime vähemasti kümnetest tuhandetest eurodest. Täna on veel keeruline öelda, kui palju neid kümneid tuhandeid on».

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross kinnitas, et haigekassa seisab tuvastatud kahjude täieliku hüvitamise eest. «Politsei uurimise toetamiseks viime juba läbi ka omapoolseid analüüse ja tegevusi, et senisest veelgi tõhusamalt kontrollida lepingute täitmist ning tagada ravikindlustuse vahendite otstarbekas kasutamine,» sõnas ta.

Minister Ossinovski sõnul on haigekassa juhatus võtnud vastu põhimõttelise otsuse lõpetada lepingud vähemalt kahe teenuseosutajaga. «See on kahtlemata väga oluline samm,» ütles minister. Küll aga on haigekassa juhid ministri sõnul tunnistanud, et partnereid usaldati liiga kergekäeliselt.

«Ka tegin haigekassa nõukogus selge ettepaneku, et tulevikuski, ükskõik milliste pettuste ilmnemisel, pöörduks haigekassa juhatus politseisse. Nii teaksid kõik teenuseosutajad, et haigekassa petmine päädib alati kriminaalmenetlusega,» ütles Ossinovski.

Haigekassa teinud mitmeid samme

Haigekassa on pöördunud ka kõikide meditsiiniseadmeid müüvate lepingupartnerite poole nõudega kontrollida üle partnerite müügitehingute dokumendid. Alates maist sõlmitakse meditsiiniseadmete müüjatega uued lepingud, milles sätestatakse senisest oluliselt ulatuslikumalt haigekassa lepingulise järelevalve õigused.

Uute lepingute eesmärk on muuhulgas võimaldada haigekassale suurem ligipääs toodete müügiga seotud dokumentidele, kontrollimaks nende vastavust õigusaktidele ja lepingule, seal hulgas kindlustatutele esitatud arvetele.

Haigekassa kinnitusel jälgivad nad ka ortopeediliste toodete arvete esitamist. Kõik esitatud arved läbivad enne tasumist täiendavad kontrollid, mis tähendavad täiendavate müügidokumentide esitamist.

Nii haigekassa menetluse kui politsei uurimise tulemuste kohta antakse teavet esimesel võimalusel.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles