Eestlased aitasid Afganistanis lõhkeseadeldiste tehast avastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti üksuse Estcoy-10 tegemised Afganistanis juunikuus.
Eesti üksuse Estcoy-10 tegemised Afganistanis juunikuus. Foto: mil.ee

Ühendkuningriigi ja Eesti kaitseväelaste ühistööna avastati möödunud nädalavahetusel Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis valitusvastaste võitlejate isevalmistatud lõhkeseadeldiste valmistamise tehas.

«Leitu põhjal on raske öelda, mitu valitsusvastast võitlejat oli tehases lõhkeseadeldiste kokkupanekul ametis,» ütles isevalmistatud lõhkeseadeldiste demineerimismeeskonna IEDDT-2 ülem. «Igatahes meie avastuse tagajärjel jääb ära nii mõnigi rünnak, mille läbi oleksid võinud viga saada või koguni hukkuda nii kohalikud elanikud kui ka kaitseväelased.»

Eestlaste ülesanne oli leitud materjalid kaardistada, kokku koguda ja hävitada.

Helmandi väekoondise luureüksus oli täitmas Estcoy-11 vastutusalal ülesannet, mille käigus avastati esimesed märgid, mis viitasid isevalmistatud lõhkeseadeldiste olemasolule piirkonnas. Kohale kutsutud kolmeliikmeline Eesti kaitseväe isevalmistatud lõhkeseadeldiste demineerimismeeskond avastas kahest saviehitisest suures koguses erinevaid materjale, mida kasutatakse isevalmistatud lõhkeseadeldiste kokkupanekuks.

Saviehitistest leidsid eestlased lõhkeseadeldiste valmistamiseks mõeldud 51 surveplaati, 8 isevalmistatud detonaatorit, isevalmistatud süütenööri, juhtmeid, kuni 40 kilo väetisepõhist lõhkeainet, 7 standardset lõhkelaengut, 8 RPG lõhkepead, 100 surveplaadi valmistamiseks ettenähtud puutahvlit, lõhkeseadeldiste valmistamiseks kasutatavaid tööriistu, 1 raadiosaatja, 1 distantspuldi, 6 isevalmistatud sütikut, patareisid, erinevas kaliibris käsitulirelvade laskemoona, 1 kilo uimasteid ning lõhkeaine sissepanekuks mõeldud kanistreid. Sealhulgas oli kaks mahapanekuks ettevalmistatud lõhkeseadeldist, mis sisaldasid 30 kilo lõhkeainet.

Isevalmistatud lõhkeseadeldiste kokkupaneku tehas avastati ühe kilomeetri kauguselt patrullbaasist Wahid, mida kasutavad nii Eesti, Ühendkuningriigi kui ka Afganistani Rahvusliku Armee kaitseväelased.

Isevalmistatud lõhkeseadeldiste demineerimismeeskonna ülesandeks on toetada jalaväekompaniid Estcoy ning teisi Helmandi väekoondise allüksusi isevalmistatud lõhkeseadeldiste kahjutukstegemisel ning nendega seotud asitõendite kogumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles