Estonia kaevanduses lahvatasid taas leegid

Erik Gamzejev
, Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile puuriti põlenguala kohale maa sisse kolm auku, kustkaudu lastakse kaevandusse betooni ja kustutusvett.
Eile puuriti põlenguala kohale maa sisse kolm auku, kustkaudu lastakse kaevandusse betooni ja kustutusvett. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Teisipäeva õhtul taas puhkenud põlengu tõttu jääb Estonia kaevanduses töö katki vähemalt nädala lõpuni.

Põles kaevanduse 9. strekis samas kohas, kus tuli möllas eelmisel reedel. Siis õnnestus tulekahju maa-aluses tunnelis 20 tunniga kustutada ja kaevanduses asuti rajama veetõkkeid, et ligi 300-ruut­meetrine põlenguala mõlemalt poolt uputada ja takistada õhu juurdevool. Esmaspäeval jätkati kaevandamist.


Liiga vara jälle tööle


Tõkete kindlustamisega tegelenud mäepäästesalga liikmed märkasid teisipäeval kella 20.30 ajal, et põlevkivi on taas süttinud. Töö peatati kogu kaevanduses ja ligi 300 kaevurit toodi 70 meetri sügavusest maa peale.


Eesti Põlevkivi juhatuse liige, tootmisdirektor Erik Väli ütles, et ilmselt oli kaevanduse töölepanek esmaspäeval ennatlik. «Vesi ei olnud jõudnud ülemiste kihtideni tõusta. Kaevandusse õhku pumpavate ventilaatorite käivitamine tõi juurde hapnikku ja see soodustas taassüttimist.»


Eile õhtuks polnud põlenguala Väli kinnitusel suurenenud. Koos päästeteenistusega puuriti eile põlenguala kohale Illuka lähistel Ohakvere külas maa sisse kolm auku – ühe kaudu lastakse kaevandusse betooni, kindlustamaks veetõkkeid,  teiste kaudu pumbatakse Jõuga kanalist maa alla kustutusvett.


Vesi saastunud ei ole


Väli ei söandanud pakkuda, kui kaua põlengu lõplik alistamine aega võtab. «Enne esmaspäeva kaevandus tööd ei alusta,» ütles ta.


Eesti Põlevkivi suurim tootmisüksus on rivist väljas ajal, mil elektrijaamade jaoks on turuseis soodne ja põlevkivi vajadus on tipus. «Klientide vajaduse suudame praegu rahuldada,» kinnitas Väli.


Ida-Virumaa keskkonnateenistuse juhi Agu Värimäe sõnul võtab keskkonnainspektsioon pidevalt Estonia kaevanduse veeproove. «Praegu on kõik lubatud normide piires,» kinnitas ta, «kuid põlevkivi põlemisel eralduvad kahjulikud ained võivad vette sattuda, kui tulekahju kaua lõõmab.»


Viimane suur kaevanduspõleng oli Eestis 20 aasta eest samuti Estonias. Siis saadi tulekahjust jagu 48 päevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles