Arvo Pärdi keskus saab nurgakivi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Üle kuue miljoni euro maksma minev Arvo Pärdi keskus saab juuni keskel pidulikult nurgakivi.

Nurgakivi asetamise tseremoonia toimub 19. juunil kell 11. Tseremooniale järgneb koosviibimine praeguse keskuse ehk Aliina aias.

Arvo Pärdi keskus sõlmis märtsis pärast valitsuse rahastamise otsust uue hoone ehitamiseks lepingu riigihankel soodsaima pakkumise teinud ettevõttega AS Ehitustrust. Hoone ehitus läheb maksma 6,7 miljonit eurot ning kestab plaani järgi 14 kuud.

Uus hoone annab võimaluse ellu viia erinevaid Arvo Pärdi loominguga seotud tegevusi, olles terviklik isikuarhiiv ning uurimis- ja õppekeskkond, mille põhiline märksõna on loomine ja loomingulisus. Võimalik on viia läbi haridusprogramme ja meistriklasse, anda kõrgel tasemel kontserte ja juhatada muusikat kuulama.

Uue keskusehoone pindala on 2348 ruutmeetrit ning sinna rajatakse arhiiv, raamatukogu, 140-kohaline auditoorium, näituseala, videoruum, õppeklassid ja töötajate ruumid. Ehitusmaterjalidena kasutatakse looduslikke materjale: klaasi, puitu ja betooni ning hoone saab tänapäevased taastuvenergia süsteemid.

Arvo Pärdi keskuse uue hoone arhitektid on Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano Hispaania arhitektuuribüroost NietoSobejano Arquitectos, S.L.P, kelle võistlustöö «Tabula» tunnistati 2014. aastal rahvusvahelise arhitektuurivõistluse võitjaks. Hoone ideekonkursil osales arhitekte 24 riigist.

Valitsuskabinet toetas märtsis kuni 2,2 miljoni euro lisaraha eraldamist Arvo Pärdi keskuse ehituseks.

Algselt plaaniti 2013. aastal keskuse ehitust kavandades selle kogumaksumuseks 6,5 miljonit eurot, millest ehitusele oli ette nähtud 5 miljonit eurot. Praeguseks on hind Saare sõnul aga kallinenud, seda nii üldiste ehitushindade kallinemise kui võidutöö projekti maksumuse tõttu. ASi Ehitustrust pakkumus ehitushankel oli 6,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles