TJA: kraana purunes Haapsalus juhi lohakuse tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalus murdus ehitusplatsil kraana nool pooleks
Haapsalus murdus ehitusplatsil kraana nool pooleks Foto: Ivar Soopan / Lääne Elu

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) tuvastas 14. veebruaril Haapsalus ehitusobjektil toimunud kraanaavarii asjaolude väljaselgitamiseks algatatud menetluse käigus, et kraana hakkas vajuma juhi hooletuse tõttu masina tugijala paigaldamisel.

14. veebruaril toimus Haapsalus Jaama 32 ehitusobjektil kraanaga avarii, mille käigus kukkus tõstetud betoontala sõiduteele. Avarii tagajärjel inimesed kannatada ei saanud, küll aga tekitati kahju kraana omanikule purunenud noole ja ehitajale purunenud õõnespaneelide ning betoontalade ekspertiisikulu tõttu.

TJA tuvastas uurimisega, et 12,5-tonnise betoontala tõstmise käigus vajus kraana ebakindla toestuse tõttu vastu ehitatavat kaubanduskeskust, mille tagajärjel kraana nool murdus ning betoontala kukkus ehitusobjektilt välja sõiduteele.

Kraana vajumine oli tingitud kraanajuhi poolt hooletust tugijala paigaldamisest ebatasasel aluspinnal ning tõstmise käigus tekkinud ülekoormusest.

Masina ohutuse seaduse kohaselt peab kraanajuht ehk masina käitaja töötama masinaga ohutult, järgides masina kasutamisjuhendit ja masina kasutamise järelevaataja juhiseid ning seiskama masina, kui selle edasine kasutamine võib ohustada inimese tervist, ohutust, vara või keskkonda.

Antud juhtumi puhul ei täitnud kraanajuht kõiki seadusest tulenevaid kohutusi. Menetluse käigus ei tuvastatud seadusest tulenevate kohutuste täitmata jätmist kraana omaniku ja kasutamise järelevaataja poolt.

TJA uuris menetluse käigus, kas kraana omanik, kasutamise järelevaataja ning kraanajuht on seadusest tulenevad kohustused täitnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles