Toll on tänavu avastanud juba üle kahe miljoni salasigareti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5. märtsil avastasid tollitöötajad Narva raudteejaama territooriumilt ja selle ümbrusest 370 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti.
5. märtsil avastasid tollitöötajad Narva raudteejaama territooriumilt ja selle ümbrusest 370 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti. Foto: Maksu- ja tolliamet

Tollitöötajad on tänavu kolme kuuga avastanud üle kahe miljoni salasigareti ja ligi 250 000 liitrit salakütust.

Esimeses kvartalis viisid maksu- ja tolliameti (MTA) tollikontrolli üksused Eesti piiridel läbi 4306 kontrolli, millest 1112 olid tulemuslikud. Maanteedel tehtud 2685 kontrollist avastati rikkumisi 78 korral.

Kolme kuuga kontrolliti 187 kütusekäitlejat, sealhulgas ka tanklaid. Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat kütust avastati 28 juhul.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 124 korral, rikkumisi leiti 34 juhul.

Kvartali jooksul peeti kinni 2 375 103 sigaretti ja 241 958 liitrit kütust. Alkoholi peeti kinni absoluutarvestuses 577,7 liitrit.

Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 696. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati kolme kuuga 65 218 ühikut ning narkootilisi aineid peeti kinni 2444 grammi.

Mõned juhtumid märtsikuust:

* 1. märtsi hommikul tabasid tollitöötajad Tallinna Reisisadamas kaks meest, kes üritasid ühte Soomest ja teist Taanist varastatud sõiduautot maale tuua.

Sama päeva pärastlõunal leidsid tollitöötajad sealsamas Reisisadamas ühe teise mehe kohvrist 19 700 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

* Koidula piiripunkti kaudu proovis üks mees 2. märtsi õhtupoolikul oma veoautosse peidetuna Eestisse tuua 20 980 Vene maksumärkidega sigaretti. Suitsud oli ta peitnud mustades kilekottides veoauto raamile ja kabiini polstri taha.

* Hoopis suurema sigaretikogusega oli tegu 5. märtsil Narvas, kus raudteejaama territooriumilt ja selle ümbrusest avastati 370 000 Venemaa maksumärkidega sigaretti. Kaubarongi saabumise järel Narva haagiti kaksikvedur rongikoosseisust lahti ja suunati Narva jaama vedurite seismise kohta. Veduri manööverdamise ajal peateelt haruteele visati veduri kabiinist välja hulk suurtes kilepakendites suitsupakke.

Vedurijuht võttis koos abilistega süü omaks, kinnitades, et piirile saabudes olid suitsupakid peidetud veduri mõlema sektsiooni laealustesse ventilatsioonikambritesse.

* 9. märtsi hilisõhtul saabus Kopenhaagenist Tallinna Lennujaama mees, kelle pagasi läbivaatusel tuvastati 42 Xanaxi tabletti.

* 10. märtsil tabati Venemaalt läbi Koidula piiripunkti Eestisse saabunud liinibussist reisija, kes tollis midagi deklareerida ei soovinud. Reisija pagasi röntgeniga läbi valgustamisel avastati mehe asjade seast ja riietest 25 875 eurot sularaha. Tegemist oli tollieeskirjade ja sularaha käitlemise rikkumisega.

* Samal päeval proovis Indiast läbi Soome Eestisse saabunud mees kaasa tuua 28 tabletti Tramadol. Tallinna Lennujaamast need tabletid siiski kaugemale ei jõudnud.

* Relvi ja militaaresemeid peetakse enamasti meeste huviobjektiks, ent nende üle piiri toomisega paistavad mõnikord silma ka õrnema soo esindajad. 12. märtsi päeval leiti Narva tollipunktis ühest sõiduautost radar-detektor, mis paiknes esimese parempoolse ukse panipaigas. Esiistmete vahelisest panipaigast ning kindalaekast leiti veel ka kaks pakendis elektrišokirelva koos laadimisjuhtmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles