Kolme hukkunuga õnnetuse põhjustaja Laiksoo palus vabandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Oleks tore, kui saaksin ka ise teada, mis 8. detsembril juhtus,» lausus Joosep Laiksoo eile kohtus.
«Oleks tore, kui saaksin ka ise teada, mis 8. detsembril juhtus,» lausus Joosep Laiksoo eile kohtus. Foto: Peeter Langovits

«Mul on siiralt kahju juhtunu pärast. Ma vabandan kõikide kannatanute ees,» ütles 18-aastane Joosep Laiksoo eile Tallinna ringkonnakohtu istungil oma viimases sõnas.


Vabandamise ajal vaatas Laiksoo saalis istuva Hillar Koitla ja tema pisarais õe poole. Neilt võttis tollal 17-aastase Laiksoo eelmise aasta 8. detsembri surmasõit mõlemad vanemad – 75-aastase ema Laine ja 77-aastase isa Heinari, kes hukkusid õnnetuskohal.



Kolmandat kannatanut, liiklusõnnetuses üliraskelt viga saanud ja hiljem haiglas surnud seitsme lapse isa, ERSO viiuldaja ja gospelansambli Robirohi 56-aastase liikme Tarmo Vardja abikaasat kohtus polnud. Tema on Postimehele öelnud, et leppis Laiksoole Pärnu maakohtu mõistetud karistusega, sest see on õiglane ja tema on noorele inimesele andestanud.



Kohus küsisi eile Laiksoolt, kas ta teab, mis tema autos siis enne õnnetust juhtus.


«Mu mälu pole taastunud,» lausus Laiksoo. «Oleks tore, kui saaksin ka ise teada, mis juhtus,» sõnas ta.



Laiksoo väitel saab ta aru, et tema kõrval autos oleks pidanud sõidu ajal istuma täiskasvanu, kes oleks vajadusel (näiteks vastassuunavööndisse kaldumise korral) tema autojuhtimisse sekkunud. «Oleks kas või roolist haaranud,» lausus noormees.


Samas väitis ta, et need on «oleksid», sest kui autos oleks loetud ajalehti, nagu tema kaassõitjast täiskasvanu on teinud, poleks tema eksimusi ehk märgatudki.



Tallinna ringkonnakohus arutas eile Koitla apellatsioonkaebust Pärnu maakohtu 31. juuli otsuse peale, sest Koitla pere pidas Laiksoo karistust liiga leebeks. Koitla soov oli, et kohus karistaks Laiksood nelja-aastase vabadusekaotusega, millest kuus kuud peaks ta kohe vangimajas ära kandma, ülejäänud aga tingimisi kolmeaastase katseajaga.



Ühtlasi soovis Koitla, et kohus teeks Laiksoost kolmeks aastaks jalamehe ning mõistaks talt välja enam kui 14 000 krooni menetlemiskulusid.



Kannatanuid kohtus esindanud vandeadvokaat Paul Järve sõnul pole Koitla soov kättemaks, vaid õiglane karistus inimesele, kes on suureks ohuks ühiskonnale, sest Laiksoo on ka varem neli korda liiklusalaseid süütegusid korda saatnud, kuid pole neist mingeid järeldusi teinud.



Apellatsioonkaebust toetas ka prokurör Merike Lugna, kuid sellele sõdis vastu Laiksoo kaitsja Maano Saareväli, kes palus jätta kaebuse rahuldamata.


Ringkonnakohus langetab otsuse 3. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles