Lastelaager kasutas elektrialajaama dekoratsioonina (16)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohila lastelaagri lõpuetendus toimus alajaama kaitsevööndis.
Kohila lastelaagri lõpuetendus toimus alajaama kaitsevööndis. Foto: Juulija Kuum/Raplamaa Sõnumid

Raplamaal Kohilas juulis toimunud lastelaagri korraldajad panid lapsed alajaama kaitsevööndis teatrit tegema ning kasutasid alajaama dekoratsioonina. Elektrilevile tuli lastelaagri korraldamine elektripaigaldise kaitsevööndis üllatusena.

Pärast lehes ilmunud artiklit Kohila lastelaagrist juhtis üks lugejatest tähelepanu, et laager korraldati 10 kV õhuliini ja 10 kV alajaama  kaitsevööndis, kirjutab Raplamaa Sõnumid. Laagri lõpunäidendi ühe dekoratsioonina kasutati 10 kV jaotuspunkti metallkesta, mis värviti üle. Muuhulgas värviti üle ka alajaamal olnud hoiatusmärgid. «Jaotuspunkti kõrgepingetornile on riputatud kirikukella kujutav dekoratsioon, milline tegevus on eriti ohtlik, kuna lähenetud on 10 kV juhtmetele ohtlikult lähedale,» kirjutas tähelepanelik lugeja.

Lastelaagri «Mäng on väikese inimese töö» korraldaja MTÜ Raplamaa Noored on tõstatud probleemist üllatunud. Lastelaagri üks eestvedajatest Anneliis Kõivu sõnul on laager seal toimunud kaks aastat.  Kõivu jaoks on väide, justkui oleks laagri toimumiskoht lastele ohtlik, ootamatu.

«Värvisime jaotuspunkti seinad üle, kuna need olid eelnevalt kollase ja musta värviga soditud. Ühtki hoiatusmärki, mis oleks olnud eelnevalt sodimata, me üle ei värvinud. Spontaanne mõte, mille tegime ka teoks, oli muuta kujult kirikut meenutav objekt etenduses kirikuks. Aknad kinnitasime teibiga. Ühegi lapse ega noore heaolu me oma tegevusega kuidagi ei ohustanud,» ütles Kõiv.

Tema sõnul tegid elektrikud spetsiaalse kilbi, kust sai laagri ajal voolu võtta. «Küllap nad oleksid öelnud, kui oleks ohtlik seal viibida,» sõnas naine. «Teed vabatahtlikult oma puhkuse ajast lastele laagrit ja siis leitakse selliseid asju. Mina enam ei tee. See ajab mind praegu oksele, ausalt,» oli Kõiv süüdistustest nördinud. Korraldajad ei teadnud, et tegu on Elektrilevi OÜ-le kuuluva kinnistuga.

«Kõik massiüritused, mis toimuvad elektripaigaldise kaitsevööndis, peavad olema eelnevalt kooskõlastatud kaitsevööndi paigaldise omaniku ehk antud juhul Elektrileviga. Eesmärk on tagada kaitsevööndis viibivate inimeste ohutus. Elektrilevi sõnul lastelaagri toimumist ega tegevuste sisu korraldaja Elektrileviga eelnevalt aga ei kooskõlastanud ning laagri toimumisest kaitsevööndis sai Elektrilevi teada Raplamaa Sõnumites ilmunud artikli kaudu,» ütles Elektrilevi varahalduse sektorijuhataja Taavi Janno.

Ta lisas, et nad on rääkinud sel teemal nii lastelaagri korraldaja kui ka kohaliku omavalitsusega ning edaspidi loodetakse selliseid olukordi vältida.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles