Lasteaiad jäävad varaste vastu hätta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui koolides on päeval valves turvatöötaja ja haigladki on investeerinud turvameetmetesse, siis lasteaedades sellised abinõud esialgu kasutusel ei ole ning see muudab lasteaiad õppe- ja sotsiaalasutuste seas praegu kõige haavatavamateks, kirjutab Põhjarannik.


Kohtla-Järve lasteaia Aljonuška juhataja Galina Tarassova rääkis, et viimase poole aastaga, mil lasteaias on päevasel ajal sageli esinenud vargusjuhtumeid, on lasteaia kollektiiv sõna otseses mõttes välja õpetatud. Kui kuskil uks kriuksub, avaneb mõne kabineti uks, et vaadata, ega lävele ole ilmunud kutsumata külaline.

Viimati leidis vargus Aljonuškas päevasel ajal aset umbes aasta tagasi, kui ühest kabinetist varastati naiste käekott koos kõige selles leidunuga.

Juhataja sõnul esineb ka avaliku huligaansuse juhtumeid. Näiteks ükskord tormas sisse keegi noormees, lõhkus ukse ja kadus.

Lasteaedades on sagedased ka lastevankrite, samuti lasteasutusele kuuluva inventari vargused.

Kohtla-Järve linnavalitsuse koolieelse kasvatuse vanemspetsialisti Eha Karus sõnul korraldati lahendusena näiteks ühes väikeses lasteaias - Lepatriinus - asutuse oma jõududega õhtune valve - spetsiaalselt palgatud inimene jälgib laste õhtuse kojumineku ajal, et ruumidesse ei ilmuks võõraid.

Jõhvi lasteaia Kalevipoeg juhataja Anne Väli sõnul varastati septembri lõpus lasteaiast muusikakeskus.

Veidi varem oli juhus, kui Kalevipojas varastati ühest kabinetist läbi akna rahakott.

Koolid on end turvatöötajate abil praegusel ajal väljast tulevate rünnakute vastu ise julgestanud. Sellest hoolimata esineb seal aeg-ajalt siiski vargusi, kusjuures peaaegu alati on sellistesse vargustesse segatud oma kooli pikanäpumeestest õpilased.

Ühisgümnaasiumi direktor Ülle Kumpin tunnistas, et kuigi mitte sageli, tuleb selliseid juhtumeid koolis siiski ette. «Kui leiame varga oma jõududega üles, siis politseile me siiski ei teata,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles