Šveitsis mäetippu lõksu jäänud eestlasi päästis külmumisest paraplaan

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaano Rässa
Jaano Rässa Foto: Mihkel Maripuu

Šveitsis jäi 17. septembri õhtul kaks eestlast tugeva tormi tõttu Jungfrau mäetipule lõksu ning nad  pidid veetma eluohtlikes tingimustes mäetipul terve öö. Üks meestest, Janno Rässa rääkis TV3, kuidas neil õnnestus ellu jääda.

«Kõik laabus, aga viimane päev hakkas üllatusi pakkuma,» rääkis Janno Rässa TV3 uudistele.

Meestel oli plaanis mäetippu jõuda ja sealt alla tulla paraplaaniga. Nii on nad käinud ka Mount Blanci vallutamas. Rässa sõnul olid nad planeerinud, et tippu jõudmiseks ja paraplaani lahtitõmbamiseks kulub kõige rohkem kuus tundi.

«Jõudsime tippu pärast 15 tunnis pidevat käimist ja seda ilma puhkuseta,» meenutas ta retke. Kuna mehed olid liiga väsinud, et alla tulla, jäädi ööseks tippu. Neil olid kaasas  külmööbimiskotid, apteek, toit ja jook.

«Selles mõttes olime me valmis, ütles mees. Kuna magamiskottidest ei piisanud, siis tegid nad paraplaanist telgi. «Magama ei tohi jääda, veri peab kogu aeg liikuma,» rääkis alpinist. Nii näiteks selili olles  tuleb teha nö rattasõitu. Kuigi retk kujunes ootamatult ekstreemseks, ei kavatse Rässa alpinismist loobuda. «Sa võid omalt poolt kõik teha, aga teatud Tambovi koefitsient jääb ikka. Ega sellepärast ei jää järgmised mäed käimata,» kinnitas ta.

Eesti alpinistid tõusid pühapäeval Berni kantonis asuvale 4158 meetri kõrgusele Jungfrau mäetipule. Ootamatult muutus ilm kiiresti halvaks ja tõusis lumetorm, mis ei võimaldanud neil enam mäelt alla tulla.

Pühapäeval kella 19 paiku helistasid eestlased päästeteenistusse ja teatasid, et torm ei võimalda neil mäest alla tulla ja nad palusid abi. Mägedes möllava tormi ja pimeduse tõttu ei saanud päästjad helikopteriga õhku tõusta. Õhutemperatuur langes Jungfraul öösel -15 kraadini ning tormi mõjul oli tajutav õhutemperatuur kuni -30 kraadi.

Lumetorm vaibus esmaspäeva hommikuks ning päästjad said hädasolijatele helikopteriga appi lennata. Kopter toimetas eestlased mäetipust alla. Arstid vaatasid mõlemad alpinistid üle ning tervisekahjustusi neil ei tuvastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles