Kaitseväkke minekust hiilis kõrvale 303 noormeest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püssi alla mineku asemel on võimalik valida asendusteenistuse kasuks.
Püssi alla mineku asemel on võimalik valida asendusteenistuse kasuks. Foto: Toomas Huik

Tänavu püüdis kaitseväkke minekust kõrvale hiilida 303 kutsealust, kellest 285 ähvardab nüüd karistusena kas rahatrahv või arest.

«Tüüpilised põhjused, mida kutsealused toovad ajateenistusse mitteilmumisel on seotud väidetavate terviseprobleemidega või majanduslike põhjustega. Samuti väidetakse, et on unustatud ajateenistusse ilmumise kuupäev,» ütles Ele Rõigas kaitseressursside ametist.

Tema sõnul võib kaitseväest kõrvale hoidjaid karistada rahatrahviga kuni 18 000 krooni või arestiga. Karistuse määramisel arvestatakse kutsealuse süüd, kergendavaid ja raskendavaid asjaolusid.

«Üldiselt on olnud selline kord, et esimesel mitteilmumisel tehakse 1/3 ulatuses trahvi,» selgitas Rõigas. Ameti esindaja sõnul ei vabasta väärteomenetluse korras määratud rahatrahvi tasumine ajateenistuskohustuse täitmisest.

Väärteomenetluse algatamisest pääses tänavu 18 noormeest. Näiteks sel sügisel ei algatatud menetlust viie noormehe suhtes, kellest üks sai veidi enne ajateenistust isaks, teine esitas vahetult enne püssi alla minekut asendusteenistuse avalduse, paaril kutsealusel ilmnesid ootamatud tervisehädad.

«Üks kutsealune oli kriminaalkorras karistatud ja arvatakse siis automaatselt reservi, kuid tema kohta puudusid karistusregistris andmed,» selgitas Rõigas.

Viimase kolme aasta jooksul on sõjaväepõlgurite arv aastast aastasse veidi vähenenud. Kui 2006. aastal oli mitteilmujaid 7,6, 2007. aastal 7,3, siis tänavu oli neid 7,2 protsenti.

Kaitseväkke läks rohkem noormehi kui planeeritud

Sel aastal oli planeeritud ajateenistusse kutsuda 2500 kutsealust, reaalselt asus ajateenistusse 2823.

«Kuna kunagi ei ole täpselt teada, mitu poissi sõjaväkke tuleb, siis on lubatud teatud ülekate ja nii kutsutaksegi neid kaitseväkke veidi rohkem,» selgitas Rõigas, miks läks kaitseväkke rohkem noormehi kui planeeritud.

«Kahjuks lõppeb osade ajateenistus ennetähtaegselt, näiteks nõrga füüsilise ettevalmistuse tõttu ei pea noormeeste tervis ajateenistuses olles vastu,» lisas ta.

Tänavu soovis kaitseväkke mineku asemel asendusteenistuse valida 19 noormeest. Kui kaitseväes aega teeniv noormees pääseb koju 8 või 11 kuu pärast, siis asendusteenistuses tuleb olla vähemalt 16 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles