Sotsid ootavad valitsuselt tegevuskava palgalõhe vähendamiseks

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Kollaaž Katri Karing

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon algatas täna riigikogus otsuse eelnõu, mis teeb valitsusele ettepaneku töötada välja tegevuskava suure soolise palgalõhe vähendamiseks.

Dokument peaks sotsiaaldemokraatide hinnangul sisaldama riikliku järelevalve meetmeid ja panema paika ka seadusandluse analüüsi, teavitustegevust ning kollektiivläbirääkimiste arendamist puudutavad tegevused.

«Hoolimata kõrgemast haridustasemest ei julge Eesti haritud naine kurta palgaerinevuse üle,» märgitakse eelnõu seletuskirjas. «Eesti vabariigi esimese soolise võrdõiguslikkuse voliniku 5-aastase ametiaja jooksul kaebasid naised vaid seitsmel korral soolise diskrimineerimise üle palga maksmisel. Euroopa Kohus rõhutab pidevalt, et võrdse tasustamise põhimõte peab kehtima nii iga palgaosa kui ka töötasu suhtes tervikuna,» lisavad sotsiaaldemokraadid.

Marianne Mikko tuletas riigikogu ees eelnõud tutvustades meelde, et Eestis valitseb Euroopa Liidu sügavaim palgalõhe, kus naiste keskmine kuupalk oli kaks aastat tagasi 200 euro võrra väiksem kui meestel. «Me oleme Euroopa murelaps. Euroopa Liidu meeste ja naiste keskmine palgalõhe on 18 protsenti, Eesti tööjõu uuringu andmetel on sooline palgalõhe täisajaga töötajate seas Eesti Vabariigis 31,4 protsenti,» toonitas Mikko.

Tema sõnul on palgalõhe teadvustamise osas hakanud jää siiski sulama. Nimelt viitas Mikko reedel Tallinnas toimuvale rahvusvahelisele konverentsile «Räägime palgast!», millele on teiste seas õla alla pannud ka sotsiaalministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles