USA andis õhulöögi Pakistani piirialale

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal.
USA droon Predator Lõuna-Afganistanis Kandahari kohal. Foto: SCANPIX

Ühendriikide tänaöises õhurünnakus terroriorganisatsiooni al-Qaeda komandöri tapmiseks sai kohalike ametnike väitel surma üheksa islamivõitlejat.

Lõuna-Waziristani Ghwakhwa piirkonnas läbi viidud droonirünnaku sihtmärgiks oli Ilyas Kashmiri, kuid allikad ei kinnitanud, kas üheks tagaotsitumaks terrorivõrgustiku komandöriks peetav mees õhurünnaku käigus tapeti, vahendas uudistevõrk AFP.

Ühendriigid on 47-aastase Kashmiri tabamiseni viiva vihje eest pannud välja viie miljoni dollari suuruse preemia. Komandöri peetakse India ja Pakistani territooriumil aset leidnud mitmete rünnakute organiseerijaks.

Piirkonda, kus USA õhurünnakuid läbi viib, peetakse Talibani, al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu.

Kuigi Ühendriigid droonirünnakuid ametlikult ei kinnita, on USA sõjavägi ja Luure Keskagentuur ainsad jõud, mis piirkonnas lennukeid kasutavad. Ka on USA ametnikud kinnitanud, et operatsioonides on tapetud mitu kõrget islamivõitlejate liidrit.

Pakistan on USA õhurünnakud hukka mõistnud ning Islamabadi kinnitusel ei saa Ühendriikide piiriüleseid rünnakuid Pakistani territooriumil kuidagi õigustada.

Kahe riigi vahelised suhted on pärast 2. mail Pakistani idaosas Abbottabadis toimunud Ühendriikide eriüksuslaste haarangut, mille käigus tapeti al-Qaeda arvatav asutaja Osama bin Laden, äärmiselt pingelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles