Ruhnu on taas andmekaitsjate luubi all

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu vallavanem Aare Sünter vallamajas.
Ruhnu vallavanem Aare Sünter vallamajas. Foto: Lauri Kulpsoo.

Andmekaitseinspektsioon alustas pärast aastast vaheaega Ruhnu vallavalitsuse suhtes taas järelvalvemenetlust, uurimaks, miks valla kodulehe avaliku teabe portaalis elektroonilises dokumendiregistris puuduvad vallavalitsuse tegevust kajastavad dokumendid.

«Ruhnu vallavalitsuse suhtes on algatatud uus järelevalvemenetlus. Andmekaitseinspektsioon on saatnud vallavanem Aare Sünterile järelepärimise, et selgitada välja täpsemaid asjaolusid,» ütles inspektsiooni pressiesindaja Diana Kõmmus Meie Maale.

Ruhnu vallavolikogu revisjonikomisjoni esimehe Kaarel Laugu sõnul näitab valla dokumendiregister siiani, et vallavalitsuse istungid on piirdunud 2008. aasta jaanuariga, mis tema hinnangul tähendab teadlikku avaliku info varjamist ja seaduse rikkumist.

Laugu arvates ei saa ka Ruhnu vallasekretäri kohusetäitja Riina Allik oma ülesannetega hakkama.

Kes on süüdi?

Ruhnu vallasekretäri kt Riina Alliku sõnul ei ole ta vallavalitsuste istungite protokollide dokumendiregistris avalikustamisega kursis, kuna ei osale ühelgi vallavalitsuse istungil.

Tema teada protokollib kõik vallavalitsuse istungid vallavanem Aare Sünter, kes peaks protokollid ka kodulehele üles panema. Alliku sõnul ei pääse ta valla kodulehele ligi.

«Algul oli jutt, et olen Ruhnu vallasekretäri kohusetäitjaks kaks pool kuud, kuid nüüd jookseb juba kolmas aasta,» lausus ta ja nimetas tekkinud olukorda, kus vallasekretär asub Saaremaal, ebanormaalseks.

Ruhnu vallavanem Aare Sünter ei osanud selget vastust valla dokumendiregistris puudu olevate dokumentide kohta anda. Vallavanema sõnul ei ole ta kodulehele suurt rõhku pannud ja on keskendunud rohkem kiiremat sekkumist vajavatele asjadele.

Viimati tegeles andmekaitseinspektsioon Ruhnu vallavalitsusega mullu septembris, kui Kaarel Lauk tegi siis inspektsioonile märgukirja, viidates, et alates märtsist 2007 ei registreeri Ruhnu vallavalitsus Ruhnu valla dokumente veebilehel asuvas digitaalses dokumendiregistris.

Kontrolli tulemusel selgus, et veebileht ei vasta avaliku teabe seaduses sätestatud nõuetele ja andmekaitseinspektsioon alustas Ruhnu vallavalitsuse suhtes järelevalvemenetlust.

Vallavanem kinnitas toona, et vallavalitsus registreerib küll dokumente, kuid tehnilise probleemi tõttu ei jõudnud vastavad kirjed internetis olevasse dokumendiregistrisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles